Liberec chystá revoluci v parkování na sídlištích

LIBEREC – Rada města na své včerejší schůzi dala zelenou změně systému parkování na sídlištích. Zřízení parkovací zóny s názvem „zóna sídliště“ přináší řešení ve stále se zvyšujícím zájmu o vydávání placených karet s vyhrazeným stáním na sídlištích.

Do jednoho roku by se proto na sídlišti Dobiášova, Na Pískovně a na Broumovské měla realizovat nová metoda. Ta spočívá v ukončení vydávání placených karet na vyhrazené stání a naopak zavádí abonentní placené zóny. Spolu s nově plánovanými jednosměrkami by se parkování na sídlištích mělo zlepšit.

Co to bude znamenat v praxi? Na jeden byt na sídlišti si zájemce bude moci koupit jednu abonentní kartičku za cenu 500 Kč ročně, což je méně než 50 korun měsíčně. Na kartičce bude i značka auta. V případě druhého a dalších aut budou ceny citelně vyšší, u druhého by měla abonentka na rok stát šest tisíc, u třetího osm tisíc. „Zároveň ponecháme několik míst ve vzdálenější lokalitě zdarma, a tím ze sídliště vymístíme ostatní auta, která buď nepatří těm, co tam bydlí, anebo nejsou tak aktivně využívána,“ popisuje náměstek primátora Jiří Šolc. Přesto se dá očekávat, že kartiček bude vydáno víc, než je parkovacích míst, a abonenti i tak místa nebudou mít garantována.

Vygenerované peníze z prodeje karet do abonentních placených zón pak město chce investovat zpět do dané lokality. Finance půjdou na čistotu v daných sídlištích a vznik dalších parkovacích míst. Příprava na tento systém je časově náročná, proto bude v horizontu jednoho roku zatím realizována v lokalitách Dobiášova, Broumovská a dále v oblasti ruprechtického sídliště, tedy v ulicích Na Pískovně, Rychtářské a Konopné.

Ilustrační foto