Vsetínským školám se podařil český unikát. Již čtvrtá z nich získala prestižní status!

VSETÍN – Moderní výuka už není jen o drilu a tiché třídě. Ředitelé a učitelé našich škol se stále více snaží vtáhnout žáky aktivně do výuky a dávat jim podněty, které přesahují rámec běžných osnov. Jednou z možností je zapojení škol do programu Fairtradová města, mezinárodní iniciativy, jejímž cílem je osvěta v oblasti rovného, férového obchodu. Střední škola Kostka se nedávno přidala do čtveřice vsetínských škol, které takto získaly titul „Fairtradová škola“. Svůj nemalý podíl na tom nese i aktivní místní organizace.

Aby škola získala tento titul, je potřeba splnit pět kritérií. Musí vytvořit řídící skupinu za účelem podpory fair trade na škole, oficiálně podporovat fair trade, na škole musí být dostupné fairtradové produkty, vyučují se na ní globální rozvojová témata a pořádají se akce na podporu rovného obchodu a usiluje se o jejich medializaci. Tento status již dříve získaly základní školy Ohrada, Sychrov a Rokytnice. Soukromá SŠ Kostka se tak stala první střední školou ve městě, která se tímto oceněním pyšní.

„ Gratuluji k titulu Fairtradová škola, je výborná zpráva, že jej ponese již čtvrtá vsetínská škola,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Růžička. „Je dobře, že jsou lidé, kterým není lhostejný osud jiných na druhé straně Země.“

„Pro Kostka školu není získání titulu Fairtradová škola praktickým vyústěním jejich práce, to je povzbudivé formální ocenění,“ dodal ředitel Karel Kostka. „Nadřazeno je především to, co ocenění předchází a co je teď a bude v budoucnu jeho obsahem: podpora férovosti jako principu dobrého života a férového podnikání i férového obchodu jako podmínky pro šťastnější zítřky.“

V oblasti zapojení škol do kampaně Fairtradeové školy je Vsetín jednoznačně nejúspěšnějším městem v republice. Své zásluhy na tom má i místní nezisková organizace LÍSKA, která se školami spolupracuje.

Pokud si chcete plody jejich práce užít na vlastní kůži, přijďte v sobotu 11. května na náměstí svobody ve Vsetíně mezi desátou a jedenáctou hodinou a užijte si společně Férovou snídani. Stačí doma připravit dobroty z lokálních a fairtradových produktů, vzít deku a rodinu a zapojit se do pikniku, který s vámi budou ve stejný den a čas sdílet tisíce dalších lidí v České republice.