Švédové vytáhnou na Kroměříž! Ubrání se město?

KROMĚŘÍŽ – Vraťme se teď téměř čtyři sta let do minulosti, do doby třicetileté války. Je rok 1643, boje se vlečou už pětadvacet let a vojáci táhnou krajinou zmítanou hladem a nemocemi. Švédská vojska se chystají dobýt Kroměříž a zbědovaní obyvatelé s nadějí vyhlíží pomoc císařského oddílu. Víte, jak to dopadlo? Bitva se odehraje znova již příští týden!

Bitevní rekonstrukce vás vtáhne zpět do sedmnáctého století v pátek a sobotu 10. a 11. května. Ulicemi Kroměříže potáhnou vojenské průvody a bohatý doprovodný program nabídne tu pravou historickou atmosféru.

V pátek v osm hodin večer vyjdou vojska od Pionýrské louky a celou trasu si s nimi můžete projít po Kojetínské ulici na ulici Třebízského, Na Sladovnách, Na Kopečku až na Velké náměstí. Právě tam o půl hodiny později odehraje historická kapela Tempus koncert ve stylu středověkého rocku.

Další den vyjde vojenský průvod už v deset dopoledne z ulice Vejvanovského do Moravcovy ulice a odtud na Farní a Vodní na Velké náměstí. O půl jedenácté se odehraje první střet na Sněmovním náměstí. Vrchol programu vypukne o půl druhé v Podzámecké zahradě. Zbraně se rozřinčí v hlavní bitvě ve tři hodiny odpoledne a Kroměřížané se opět pokusí ubránit město proti švédské přesile. Bude se historie opakovat?