Chata Živec z filmu o Homolkových je v rekonstrukci

PÍSEK – Turisty velmi oblíbený cíl v Píseckých horách, chata Živec, právě prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Objektu bude navrácena jeho podoba známá ze sedmdesátých let minulého století, nicméně komfort ubytování se výrazně zvýší.

Chata byla postavena v roce 1993, a to z iniciativy místního Klubu československých turistů. Zajímavostí je, že její okolí několikrát přilákalo i filmaře. Podle vyjádření tiskové mluvčí města Ireny Malotové se zde scény k filmové trilogii o Homolkových nebo k filmům Bohoušův syn a Lístek do památníku.

V současné době se pracuje ve vnitřních prostorech a v nejbližší době prý podle vyjádření města začnou také práce na střeše i obvodovém plášti objektu. Celá budova pak bude přístupná i pro vozíčkáře.

„Rekonstrukce za zhruba 15 milionů korun se týká pokojů se společným sociálním zařízením, které budou přestavěny na pokoje s příslušenstvím, Upraveno bude provozní a dispoziční řešení tak, aby bylo v souladu se současnými požárně bezpečnostními a hygienickými požadavky,“ říká Václav Filip, vedoucí odboru investic a rozvoje. Rekonstrukce by mohla být hotova už koncem léta, tedy v případě, že půjde vše podle plánu.

Podle sdělení investičního technika Jiřího Žáčka se nyní naplno pracuje uvnitř a v nejbližší době začnou také práce na střeše i obvodovém plášti objektu. „Postupně dle projektu a harmonogramu stavby došlo k vybourání nenosných příček, pokračovalo se bouráním podlah a úpravami otvorů v nosných stěnách. Jsou odkryty stropní trámové konstrukce. Nosné prvky posuzuje statik a odborník v oblasti jakosti dřeva. V současné době je již také odstraněna příčka mezi bývalými salonky, kterou nahradil průvlak z ocelových válcovaných nosníků podporovaných železobetonovými monolitickými sloupy. Pracuje se naplno také ve sklepních prostorách. Co se týká krovu, ten je v odkrytých částech v dobrém technickém stavu, s výměnou se počítá pouze lokálně, celek bude chemicky ošetřen,“ informuje Jiří Žáček.