K tomuto domu musela policie vyjíždět obden. Teď na pořádek dohlíží kamera

KROMĚŘÍŽ – Rušení nočního klidu, narušování občanského soužití, dopravní přestupky a hromadění odpadu – to je výčet nejčastějších stížností, které musela městská policie řešit u domu v Albertově ulici 3883 známému jako Děvín. Kvůli neustálým problémům sem hlídka musela vyjíždět prakticky obden, teď ale na pořádek dohlíží kamera. „Věřím, že kamera bude působit preventivně a že případů narušování veřejného pořádku v lokalitě ubyde,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Jelikož Děvín obývají hlavně sociálně slabší lidé, působí zde i sociální pracovnice radnice a v majitelem vyčleněné místnosti také pracovníci sociálně preventivní služby. „Starají se o volný čas tamních dětí a mládeže. Místnost je k dispozici i dalším poskytovatelům sociálních služeb,“ vysvětlil místostarosta Vít Peštuka.

Právě ve spolupráci s majitelem domu se podařilo situaci trochu uklidnit. „Platí pracovníka, který se stará o úklid před domem, a v poslední době také ukončil smlouvy několika problémovým nájemníkům,“ doplnil Radovan Klabal, vedoucí radničního odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Město se také snaží vyhlásit tuto lokalitu jako oblast se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů, takzvanou „bezdoplatkovou zónu“. „Noví žadatelé, tedy nájemníci, kteří se do ní přistěhují, by pak nedostali doplatek na bydlení,“ vysvětlil tiskový mluvčí města Kroměříž Jan Vondrášek. „Ústavní soud ale stále nerozhodl o návrhu skupiny senátorů, kteří chtějí tuto pasáž zákona o hmotné nouzi zrušit.“ Město se tak nadále snaží v lokalitě působit v rámci možností, které mu dovoluje zákon.