Warning: Attempt to read property "post_excerpt" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 392
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394
Warning: Attempt to read property "post_title" on null in /data/web/virtuals/3737/virtual/www/wp-content/themes/mh-magazine/includes/mh-custom-functions.php on line 394
VYSOČINA, HAVLÍČKŮV BROD – Zhruba 44 Kč zaplatíte v jednom z havlíčkobrodských supermarketů za kilogram cibule. Přitom o regál vedle vás kilo banánů v akci vyjde na zhruba dvacetikorunu. Proč? Sklady s českou cibulí jsou už prázdné a zelenina, bez které si neumíme život v kuchyni představit, se musí dovážet z ciziny a i tam se zásoby blíží nule.
Od začátku roku se cena za kilogram cibule postupně zvyšuje. Loňské sucho zapříčinilo, že česká produkce se ztenčila. A přestože jsme v případě cibule soběstační zhruba na 40 %, je to jeden z důvodů, proč je teď cibule luxusní potravinou. Když se do skládačky přidá neúroda po celé Evropě a téměř prázdné sklady v Egyptě i na Novém Zélandu, je situace jasná. Nejčastěji dovážíme z Nizozemí, Polska a Slovenska.
Podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy Petra Hanky můžeme pokles ceny očekávat až s novou sklizní, která má začít zhruba od poloviny května. Než se ale nabídka s poptávkou vyrovná, podle Hanky se cena sníží nejdříve v srpnu se začátkem sklizně jarních cibulí.
