Výstraha meteorologů před vydatným deštěm, od středy platí povodňová pohotovost!

PARDUBICKÝ KRAJ – Některé kraje v Česku zasáhne od středy velmi vytrvalý déšť, a proto Český hydrometeorologický ústav vydal varování na vysoký stupeň povodňového nebezpečí. Přidá se také silný vítr.

V Pardubickém kraji se varování před vydatným deštěm týká především Králicka, Lanškrounska a Žamberska, kde hrozí 24hodinový úhrn srážek až 70 milimetrů a meteorologové odhadují velmi vysoký stupeň nebezpečí s pravděpodobností výskytu větší než padesát procent. Varování bylo vydáno na dobu od dnešní půlnoci až do čtvrtečních ranních hodin. Na Svitavsku a Orlickoústecku platí od středečního rána až do odvolání povodňová pohotovost.

Meteorologové upozorňují, že kvůli vytrvalému dešti může být zvýšený odtok vody z krajiny, průtoky vody přes komunikace a zanesení komunikací unášeným materiálem. Upozorňují na riziko podmáčení a následných sesuvů a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Řidičům doporučují při silném dešti snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně, hrozí totiž snížená viditelnost a riziko aquaplaningu.

Kolem tlakové níže nad Polskem k nám bude proudit vlhký vzduch od severozápadu. V severovýchodní polovině území se během středy očekávají místy vydatné srážky lokálně s úhrny 30 až 70 mm za 24 hodin, v extrémních případech na návětřích hor ojediněle kolem 100 mm. Předpokládané srážky mohou během středy způsobit rychlé rozvodnění zejména menších toků a při předpokládaných úhrnech místy vzestupy hladin až na první či druhý stupeň povodňové aktivity. Během noci na čtvrtek budou postupně od západu srážky slábnout.