Na Frýdlantsku voda pomalu klesá

FRÝDLANTSKO – Včerejší srážky plnily řadu vodních toků, zvláště ve Frýdlantském výběžku. Na Smědé v Předláncích bylo v průběhu noci dosaženo třetího stupně povodňové aktivity. Od ranních hodin hladina klesá, ale bude trvat, než ze zalitých luk odteče.

Již od včerejšího dne byly na nohou na Frýdlantsku dobrovolné jednotky hasičů, pravidelně prováděly monitoring vodních toků. Kolem jedenácté večer došlo i na pytlování, kdy se voda v Předláncích blížila ke garáži a jednomu obytnému domu. Použito bylo 200 pytlů, dalších 150 měli hasiči v záloze. K žádnému zaplavení obytných budov ani evakuaci nedošlo.

V Hejnicích přišel jez za Dělnickým domem včera navečer o jednu z opěrných břehových zdí vinou vysoké hladiny vody na řece Smědé. Jak uvedl starosta obce, dnes ráno klesla hladina řeky pod úroveň prvního stupně povodňové aktivity a voda nadále velmi pomalu klesá. V Hejnicích aktuálně neprší a srážky by měly být již maximálně v podobě přeháněk.

Kvůli rozlití Smědé zůstaly ještě během dopoledne uzavřené dvě komunikace, a to z obce Černousy na Boleslav a zhruba dvousetmetrový úsek z obce Černousy na Ves.

Od včera hasiče zaměstnalo také několik popadaných stromů, profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a dobrovolní z Nového Boru vyjížděli v deset hodin večer ke Svoru na komunikaci I/9, kde zasahoval strom do silnice, pomocí motorových pil byl odstraněn.