AED už jí dvakrát zachránilo manžela, poděkovala záchranářům

BŘECLAV – To, že je v Jihomoravském kraji nastavený systém First respondera s AED, je již standardem, a každý nový příběh jen dokládá důležitost a významnost sytému. Jihomoravští záchranáři měli už spoustu emotivních příběhů a všechny jsou velice podobné. Náhlá zástava oběhu, laická resuscitace, first responder s AED, tým záchranářů, nemocniční péče a návrat do života. Záchranný řetězec takto skvěle funguje a desítky lidí jsou díky němu zpět u svých rodin. Ovšem následující příběh je trochu jiný, odehrál se hned dvakrát. A co se tedy stalo? Jeden muž, dvě zástavy oběhu, 4 výboje AED…

V létě minulého roku, když byl muž v práci, z ničeho nic ztratil vědomí a došlo u něj k zástavě oběhu. Na místě s přístrojem zasahovali dobrovolní hasiči z Kobylí. AED podalo dva výboje a následně se ve spolupráci se ZZS podařilo muže zachránit. Měl infarkt a po léčbě v nemocnici se vrátil domů.

Letos před pár dny pracoval tentýž muž s kolegou v Bořeticích na lešení, když jej najednou postihla opět zástava oběhu. Kolega jej na základě instrukcí operátorky záchranářů začal resuscitovat. „Operátorka odvedla perfektní práci, zvládla správně vyhodnotit situaci, radila po telefonu, jak resuscitovat v nebezpečném prostředí, ale i aktivovala AED. Na místě opět zasahovali dobrovolní hasiči z Kobylí, ale tentokrát společně s dobrovolnými hasiči z Bořetic, kteří jsou do systému nově zařazení. Resuscitace probíhala na lešení a vyžadovala od všech zasahujících vysoké nasazení. AED dvakrát doporučilo podání výboje, po nichž pak došlo k obnovení oběhu. Týmy záchranářů provedly následnou urgentní péči a transportovaly pacienta na ARO nemocnice v Břeclavi,“ vysvětlila mluvčí ZZS JM kraje Michaela Bothová.

Milé poděkování dostali záchranáři na závěr: „Já bych chtěla moc poděkovat všem, co se na záchraně mého muže podíleli, kdyby jich nebylo, tak už není mezi námi, patří jim obrovské díky,“ napsala manželka Iva.