Cyrilometodějská stezka se prodlužuje! Letos dosáhne téměř pěti set kilometrů

ZLÍNSKÝ KRAJ – Obliba unikátního projektu Cyrilometodějské stezky neustále roste. Trasa po stopách slovanských kořenů se tak rozšíří z Moravy a Bratislavského kraje do slovenských oblastí Trnavského, Trenčínského, Nitranského a Žilinského kraje.  „O projekt je zájem a úspěšně se rozšiřuje, přibývá lidí, kteří o něm vědí, či se stali jeho uživateli. V letošním roce se přiblížíme k pěti stovkám kilometrů značených tras, zejména díky velmi dobré spolupráci s kluby českých a slovenských turistů,“ prohlásil člen Rady Zlínského kraje Jan Pijáček, zodpovědný mimo jiné i za oblast cestovního ruchu.

Směrem na Velehrad se vydávají lidé ze všech směrů. Trasa je určena nejen poutníkům, ale i ostatním, kteří chtějí aktivně trávit volný čas. Po cestě se účastníci seznamují s poutními místy, archeologickými nalezišti, nálezy i archeoparky, ale i s nehmotným slovanským dědictvím.

Evropská kulturní stezka získává čím dál větší oblibu i v zahraničí. „Podporu vyjadřují dokonce jednotlivá města a obce, aktuálně třeba slovenská Terchová,“ doplnil Jan Pijáček. „Projekt představujeme nejen v sousedních státech, ale i třeba v Maďarsku a Chorvatsku.“