Malované hřiště je připraveno ke hrám!

ZLÍN – Dostat děti od monitorů ven a přimět je k pohybu je pro mnohé rodiče oříškem. V rámci projektu „Tvoříme Zlín“ vzniklo na popud samotných obyvatel nové Malované hřiště. Zábavný prostor se nachází na sportovišti č. 38 na ulici Zborovská v Bartošově čtvrti, které doposud sloužilo k míčovým hrám a výuce jízdy na kole nebo kolečkových bruslích. „Pomocí speciálních barevných nástřiků je na hřišti namalováno osm různých her, které děti mohou využít při volnočasových aktivitách,“ sdělila inspektorka hřišť při Odboru městské zeleně Kristýna Králová. „Připravujeme také informační tabuli přímo na hřiště.“

Jaké hry si děti mohou zahrát?

Rozšíření slovní zásoby hravou formou nabízí Čokoláda. Hráči postupně proskákávají nebo prochází jednotlivé obdélníky a při každém přesunu použijí slovo z kategorie, kterou si předem určí. Například mohou vyjmenovávat barvy (modrá, oranžová, bílá, béžová) nebo rostliny (bříza, dub, pampeliška, jabloň, mrkev), popřípadě používat slova začínající na stejné písmeno. Cílem je odříkávat slova plynule za sebou, v opačném případě je třeba kolo opakovat.

Pro chytré hlavičky je určena Dobrodružná cesta, kde děti musí překonat náročnou pouť a na jejím konci otevřít truhlici s pokladem. Na trati musí vyřešit hlavolam, otestovat svou rovnováhu nebo odhad vzdálenosti. Na konci poutě čeká hráče rébus a po jeho vyluštění poklad.

Malí atleti se jistě nadchnou pro Fit Square, kde musí splnit tři obtížné úkoly – například deset dřepů, poskoků na místě a kliků. Opičí dráha testuje koordinaci a rovnováhu. Jednotlivá kola se mohou stopovat a přidat se mohou i dospělí. K odhadování vzdálenosti a zkoušce svých schopností vybízí Skok do dálky. Víte, kam doskočíte na jedné noze, snožmo z místa nebo s rozběhem? Rychlý běh zas prověří Sprint dráha, na níž je potřeba proskákat mezi puntíky a poté rychle doběhnout do cíle. Samozřejmě nechybí ani oblíbený Twister, při kterém se rodiče s dětmi pořádně nasmějí.