Debata o jihočeském letišti: Dohodli se, že se dohodnou

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Včera se sešli na společné schůzce zástupci akcionářů jihočeského letiště. Předmětem jednání byla debata o jeho dalším fungování. Jak vše probíhalo a k čemu vlastně akcionáři došli?

Jednání se zúčastnili zástupci Jihočeského kraje a města České Budějovice. Oby tyto subjekty se domluvily na vytvoření pracovní skupiny, která pomůže nalézt optimální model, funkční pro kraj, město i samotné letiště. „Dohodli jsme se, že se dohodneme,“ shrnul trefně primátor Jiří Svoboda.

Podle sdělení hejtmanky Ivany Stráské jsou nyní klíčové pozemky, které patří kraji a pokrývají plochu 300 hektarů. „Pozemky, které tam máme, mohou letiště uživit,“ uvedla Stráská. Jiří Svoboda k tomu dodává: „My jenom upozorňujeme, že jako akcionář s 50 procenty máme méně výhodnou pozici. Pozemky tam nevlastníme, takže se nedá očekávat žádný zisk pro město například z hospodářské činnosti. Je tedy neúnosné, aby se náklady na provoz letiště z městského rozpočtu neustále zvyšovaly bez perspektivy. A je zřejmé, že si letiště samo na sebe nevydělá. Proto musí existovat jasná představa i s hmotným plněním.“ Jedna možnost, jak získat finance na provoz letiště, je i například vznik logistických center, která by si zájemci pronajímali.

Jihočeský kraj i krajská metropole investovali do přestavby přibližně půl miliardy. Letos by podle informací kraje měl být zahájen zkušební provoz a příští rok regulérní provoz mezinárodní.