Česko je houbařů ráj, ale kam na hřiby?

PLZEŇSKÝ KRAJ – Češi patří beze sporu mezi nejvášnivější houbaře na světě. Vždyť sbírání hub má u nás dlouholetou tradici. A co je důležité, na rozdíl od mnoha jiných zemí u nás není sběr hub regulovaný.

Podobně jsou na tom i ve Skandinávii, i když tato aktivita zde zdaleka nedosahuje takové obliby, jako u nás. Zato například v sousedním Německu a Rakousku si houbaři s sebou mohou z lesa odnést jen určité množství, obvykle kolem dvou kilogramů. Jedny z nejpřísnějších podmínek pro sběr hub jsou však ve Švýcarsku, kde v některých oblastech smíte nasbírat pouze jeden kilogram a pokuta za každý další vás může stát až kolem sta švýcarských franků.

Dle statistik alespoň jednou ročně vyrazí na houby přes sedmdesát procent obyvatel České republiky. Většina z nich určitě neodolá takovým pochoutkám, jako je čerstvá smaženice, bramboračka nebo třeba houbová omáčka. Aby ale houby rostly, potřebují teplo a dostatečnou vlhkost.

Zdroj: pixabay.com

A jak to s nimi vypadá v našem kraji? „Mezi Švihovem a Klatovama můžete najít masáky, ale i lišky,“ tvrdí na houbařském serveru jeden z uživatelů. „Pár křemenáčů, hrstička malých lišek a masáky. Mokro je, teplo taky, tak kde jsou sakra hřiby?“ ptá se další uživatel tentokrát ze Štipoklas na Plánicku. „V okolí Domažlic rostou hřiby dubové, kozáci, křemenáče. V lese nic, houby rostou jen na stráních, cestách (duby, osiky, břízy),” tvrdí houbař pod nickem David. Podobný názor má i jeho kolega z Kdyně. „Dnes kolem Strašic jsem našel dvacet kovářů,“ pochlubil se s nedělním úlovkem další vášnivý sběratel.

A co vy? Už jste letos nasbírali také nějaké exempláře? Jestli ne, třeba byste to mohli zkusit. A pokud toho moc nenajdete, nevadí. Taková ranní procházka smolou provoněným probouzejícím se lesem přece taky není k zahození.