Přes léto se uzavře náměstí Hrdinů. Bude se opravovat

OLOMOUC – Oprava tramvajových výhybek uzavře během prázdnin náměstí Hrdinů v Olomouci. Cestující tak budou jezdit náhradními linkami a autobusy. Pozor ale na přestupy mezi zastávkami, část musí lidé přejít pěšky.

Provoz tramvají se zastaví v ulicích Palackého v křižovatce s ulicí Legionářskou, 8. května a třídou Svobody. V první fázi se bude opravovat výhybkové rozvětvení, které si vyžádá výluku na tramvajové trati v termínu od 29. června do 17. srpna. Současně projde rekonstrukcí i část vozovky v průjezdném profilu tramvajové trati.

Ve druhé etapě konkrétně od 18. do 30. srpna by měly probíhat hlavně dokončovací práce na komunikaci a dílčí předlažby chodníků. Tato etapa bude znamenat už jen uzavírku komunikace pro automobilovou dopravu. „Provozu tramvají se tyto práce již nedotknou, protože práce v tramvajovém kolejišti by měly být v té době u konce,“ objasnil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

Opravu podstoupí i stávající asfaltobetonový povrch od přechodu pro chodce až za tramvajové ostrůvky. „Hlavním důvodem opravy komunikace je její špatný technický stav. Zejména část stávající dlážděné vozovky již nevyhovuje současnému zatížení silniční dopravou. Časté drobné opravy a předlažďování prodlužují životnost povrchu jen krátkodobě a nevedou k odstranění zásadních konstrukčních závad,“ vysvětlil náměstek primátora pro dopravu Martin Major.

Objízdná trasa pro automobilovou dopravu povede po ulici Legionářské, do ulice Hynaisovy a Wellnerovy. V opačném směru z Palackého je vedena do Hynaisovy ulice. Pro zajištění zásobování provozoven v Palackého ulici budou zřízena tři zásobovací místa (ul. Legionářská, tř. Spojenců a tř. Svobody). V ulici Pöttingova bude náhradní zastávka pro výlukový autobus MHD. „Jelikož tramvaje budou vedeny pouze na zastávku Náměstí Hrdinů a výlukové autobusy na náhradní zastávku Palackého, cestující budou nuceni pro vzájemný přestup přejít mezi těmito zastávkami vzdálenost cca 250 metrů. Z tohoto důvodu jsou jízdní řády konstruovány tak, že rozdíl mezi příjezdem a odjezdem autobusových a tramvajových spojů činí cca 3 – 5 minut,“ popsala mluvčí olomouckého dopravního podniku Martina Krčová.

Po dobu výluky bude tramvajový provoz upraven následovně:

Linka č. 1 – vedena ve své trase dle výlukových jízdních řádů.
Linky č. 2 a 7 – nahrazeny kombinovanou linkou s označením X2/7, která bude vedena po trase Fibichova – Hlavní nádraží – Žižkovo náměstí – Náměstí Hrdinů – Tržnice – Hlavní nádraží – Fibichova a zpět s obsluhou všech tramvajových zastávek.
Linky č. 3, 4, 5 a 6 – budou vedeny dle platných jízdních řádů.
Linka U – nebude provozována.

Náhradní provoz v úseku Palackého – Neředín, krematorium a zpět bude zajištěn výlukovými autobusy s označením X.

Trasa a zastávky výlukových autobusů:

Palackého – u přenosného označníku v ul. Pöttingova
Nádraží město – tramvajová zastávka
Šibeník – tramvajová zastávka
Pražská – tramvajová zastávka
U Kovárny – tramvajová zastávka
Hřbitovy – tramvajová zastávka
Neředín, krematorium – tramvajová výstupní zastávka

Neředín, krematorium – tramvajová nástupní zastávka
Hřbitovy – tramvajová zastávka
U Kovárny – tramvajová zastávka
Pražská – tramvajová zastávka
Šibeník – tramvajová zastávka
Nádraží město – tramvajová zastávka
Palackého – u přenosného označníku v ul. Pöttingova