Ani srážky nepomohly! Vodní toky v povodí Moravy trápí nedostatek vody

V letošním roce nás potkaly bleskové povodně i intenzivní lokální bouřky. Přes to všechno převažují na vodních tocích v různých částech povodí Moravy podprůměrné hodnoty průtoků, například ve Strážnici neprotéká ani polovina červencového normálu. „Situaci na některých tocích zachraňují vodní nádrže,“ oznámil mluvčí Povodí Moravy, s. p. Petr Chmelař.

Závěrovým profilem Moravy ve Strážnici odtékalo průměrně přes jednadvacet metrů krychlových vody za sekundu, což je čtyřicet procent normálu. Dyje v Ladné je na jedenašedesáti procentech, Svitava v Bílovicích nad Svitavou na šestapadesáti procentech, Jihlava v Ivančicích na šedesáti, Morava v Olomouci na čtyřiapadesáti, Bečva v Dluhonicích na sedmatřiceti, Bystřice ve Velké Bystřici na sedmadvaceti a hodnoty v Dřevnici ve Zlíně vykazují pouze osmnáct procent normálu.

Menší vodní toky se dokonce dostaly na hranici sucha. „Je to například Želetavka ve Vysočanech, Jevišovka v Jevišovicích na přítoku do nádrže, Oslava v Náměšti nad Oslavou, Rokytná v Moravském Krumlově, Malá Haná na přítoku do nádrže, Olešnice v Kokorách nebo Moravská Sázava v Lupěném,“ vyjmenovává Petr Chmelař.

Povodí Moravy, s. p. zareagovalo na průběh předešlého roku a začalo podnikat potřebné kroky. „Díky opatřením, která jsme začali provádět už v minulém roce, jsou zásoby vody na většině vodních nádrží větší, než tomu bylo v loňském roce. Pomohly nám také sice krátké, ale velmi intenzivní deště, které se nám na některých nádržích podařilo zachytit,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. Nejvíce pak pomáhají v povodí Dyje vodní nádrže Vranov, Dalešice a Vír.