Liberecké školy budou třídit odpad do speciálních boxů. Zájem je obrovský

LIBEREC – Statutární město Liberec ve spolupráci s autorizovanou obalovou společností začalo s realizací speciálního ověřovacího projektu pro liberecké školy a školky.

Ve třídění odpadů je jedním z hlavních pilířů osvětová činnost a u nejmenších obyvatel města to platí dvojnásob. Odbor ekologie a veřejného prostoru proto oslovil představitele mateřských a základních škol na území města s nabídkou hromadného umístění speciálních boxů na sběr papíru a plastu, které budou umístěny na chodbách či jednotlivých třídách.

V závěru školního roku bylo prvním školským zařízením ve městě dodáno přibližně 200 kusů boxů na třídění odpadů. Zájem byl natolik velký, že se na všechny školy nedostalo. Dodání nádob bude pokračovat i v dalším období.

Jde o první fázi projektu. Boxy o rozměrech 40 cm x 32 cm x 81 cm jsou vyrobeny z pětivrstvé odolné lepenky a mají speciální výsek madel pro pohodlné přenášení. Školy obdrží tyto třídící boxy i se startovací sadou plastových pytlů pro sběr papíru a plastu a dokonce i se speciálními klipsy k jejich uchycení. Zástupcům škol bylo předáno také několik kusů speciálních tašek na třídění odpadu v domácnostech, které poslouží například pro různé školní soutěže nebo dárky žákům za jejich dosažené výsledky.

Pokud bude třídění ve vybraných libereckých školách úspěšné, a zájem projeví také ostatní zařízení, hodlá v této aktivitě pokračovat jak město, tak také společnost EKO-KOM, která poskytla toto vybavení zdarma.