Rekonstrukce kanalizace v Táboře odkryla prastaré pohřebiště

TÁBOR – Rekonstrukce kanalizace v táborské ulici Na Parkánech bude mít zdržení. Archeologové tu totiž objevili pohřebiště, které pochází z doby kolem poloviny 15. století. Podle nich se jedná o místo posledního odpočinku jedněch z prvních obyvatel Tábora. Největší komplikace to tak samozřejmě přinese řidičům. Podrobnosti o nálezu sdělil archeolog Husitského muzea v Táboře František Janda.

„Předposlední červnový pátek došlo k pozitivnímu archeologickému nálezu v podobě příkopu s palisádou a prvními dvěma hrobovými jámami. Následně jsme si tento úsek převzali a zahájili jsme tu záchranný archeologický výzkum,“ uvedl František Janda. Tito obyvatelé nebyli pohřbeni v rakvích, nýbrž zřejmě v prostých rubáších.

„Nález je to určitě zajímavý, zasahuje do prvopočátků po založení husitského Tábora. Počet hrobových jam zřejmě nebude konečný,“ sdělil František Janda. Nad výzkumem bdí také antropoložka Erika Průchová. Objevené kosterní pozůstatky si přebírají muzejníci. Nález se stává podle zákona státním majetkem. „Výzkum je citlivý v tom, že se jedná o kosterní pozůstatky. Takže z hlediska práce jde o náročnou preparaci a vinou toho dojde k časovému zdržení stavby,“ uvedl archeolog Janda.

Rekonstrukce táborské ulice Na Parkánech odkryla prastaré pohřebiště (zdroj taborcz.eu)

„I kdyby nález nebyl tak zásadní, především podle zákona musíme umožnit archeologické práce podobně jako třeba stavebníci rodinných domů. V tomto případě se navíc jedná o nález mimořádného významu. Archeologové zatím určují jako horní hranici zpoždění stavby zmíněné tři týdny,“ sdělil táborský starosta. Původní termín otevření ulice, který byl naplánován na 18. srpna, se nyní posouvá až na 8. září.

Zdroj: taborcz.eu