Nehod s lesní zvěří stále přibývá. Víte, jak jim předcházet?

HRADECKO – Večerní volné silnice přímo vybízejí k tomu, abyste zvýšili v autě rychlost. Co může následovat? Pavouk na čelním skle a zničená kapota. Pokud se střetnete s lesní zvěří i tam, kde byste to nečekali.

Policisté neustále vyzývají veřejnost, aby nepodceňovali výskyt zvěře, především zajíců a srnek, v blízkém okolí měst nebo na dálnici. Řidiče totiž může překvapit kdekoli! Jen za poslední týden policie evidovala 14 dopravních nehod vozidel se zvěří. „Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít,“ radí tisková mluvčí Lucie Konečná.

Všechny nehody tohoto typu se odehrály buď časně ráno, nebo pozdě večer. Jeden z posledních takových případů se odehrál na dálnici D11. Řidič po ní jel ve směru na Prahu a jízdní dráhu mu zkřížila srna. Muž nestačil zareagovat a došlo tak k čelnímu střetnutí. Osobní vůz měl poničenou kapetu a srna byla prudkým nárazem bohužel na místě usmrcena. Řidiči se naštěstí nic nestalo.