Řešení ekologické zátěže v Tylovicích začíná nabývat konkrétní podoby

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Problém skládky v Tylovicích na pozemcích bývalé Tesly Rožnov začal být po bleskových povodních z konce května akutní. Na podnět obyvatel lokality a Valašského muzea v přírodě, v jehož prostoru se skládka nachází, začalo město realizovat konkrétní kroky pro nalezení řešení. Rozbory vzorků z Tylovic prokázaly několik mírně zvýšených hodnot. „Výsledky potvrdily již dříve ověřenou úroveň kontaminace zejména povrchových vod, kde přetrvávají zvýšené obsahy kadmia a niklu v téměř celém profilu povrchové vodoteče,“ potvrdila zpracovatelka závěrečné zprávy monitoringu Ivana Ondrašíková ze společnosti AZ GEO.

Všichni zúčastnění se ve středu sešli na půdě Městského úřadu Rožnova pod Radhoštěm, aby se dohodli na řešení výsledků rozborů i především sesutí hrany skládky. „Právě lokální ekologické riziko vyplavování pevných částí uloženého odpadu s následnou kontaminací povrchové vodoteče je v této lokalitě primárním problémem a je potřeba ho řešit,“ dodala Ondraštíková.

Kromě pravidelných odběrů se účastníci i dohodli na instalaci fotopastí, protože existuje podezření, že je prostor nadále využíván jako černá skládka. Doporučeným nápravným opatřením je celou oblast stabilizovat a utěsnit, aby nedocházelo k dalšímu vyplavování zejména pevných odpadů a zanášení prameniště místní vodoteče.

Ideálním řešením by byla celková odtěžba nebezpečných odpadů, takový krok je však nesmírně nákladný. Město Rožnov pod Radhoštěm proto nyní hledá potřebné finanční prostředky. „Oslovili jsme Ministerstvo financí s žádostí o převedení části prostředků vyčleněných na likvidaci ekologických zátěží bývalé Tesly, které byly původně zamýšleny pouze pro oblast průmyslového areálu,“ informovala místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.