Sucho znamená další hody pro kůrovce. V horách mizí lesy

JESENICKO – Z lesů se v Jeseníkách stávají mýtiny. Na mnoha místech mizí stromy ve velkém. Kůrovec zasáhl lokality, které spadají pod zvýšenou ochranu. Jenže napadené stromy chce majitel vykácet, aby se zabránilo dalšímu masivnímu šíření přemnoženého brouka.

Arcibiskupské lesy a statky Olomouc proto nasadily techniku. Zakoupily novou odvozní soupravu na dřevo, která zefektivní boj s kůrovcovou kalamitou. Zbrusu nový stroj k odvozu dříví bude sloužit na manipulačně-expedičním skladu Vápenná v Jeseníkách, kde je situace s kůrovcovou kalamitou nejzávažnější.

„I v letošním roce se ve velké míře potýkáme s následky dlouhodobého sucha a přemnožení podkorního hmyzu. Dá se říci, že všechny těžby v námi spravovaných hospodářských lesích jsou zaměřeny na odstranění napadených stromů, jejichž počet každým dnem narůstá. K takovému objemu práce je zapotřebí i adekvátní technika, kterou jsme doposud nedisponovali a využívali služeb externích dodavatelů,“ vysvětlil jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Petr Skočdopole.

Odvozní souprava disponuje tahačem, klanicovým návěsem a hydraulickým nakládacím jeřábem pro manipulaci s dřevní hmotou a návěsovou točnicí pro připojení jakéhokoliv druhu návěsu. Společnost pořídila stroj za více než sedm milionů korun, z nichž se část pokusí pokrýt pomocí dotace Programu rozvoje venkova Státního zemědělského intervenčního fondu. Současně tak s nákupem techniky vznikne i nové pracovní místo.