Když obrázky od dětí pomáhají maminkám v těžkých chvílích

HAVLÍČKŮV BROD – Někdy může obrázek dítěte být tím pravým pohlazením na duši a pomáhat při uzdravení. Právě proto další dvě desítky obrazů namalovaných studenty havlíčkobrodského gymnázia zkrášlují chodby gynekologicko-porodnického oddělení. Už tříletý projekt pod vedením Daniela Korába, pedagoga Gymnázia Havlíčkův Brod, pomáhá vytvářet příjemné, zajímavé prostředí a přátelskou atmosféru na pokojích a chodbách oddělení havlíčkobrodské nemocnice.

„Když se procházím po chodbě a koukám na ty obrázky, rozptýlím se a nemyslím na starosti,“ shrnula jedna z hospitalizovaných maminek novou výzdobu gynekologické části Nemocnice Havlíčkův Brod.

Dlouhodobě se tady snaží uspořádáním a výzdobou interiérů docílit toho, aby se pacienti v rámci možností cítili v prostorách nemocnice dobře. „Opravdu krásné obrazy jsou zpestřením prostředí pro pacientky, ale i pro personál oddělení. Velké poděkování patří všem studentům třídy  1D a 1C i pedagogickému vedení za podporu a spolupráci s naší nemocnicí,“ okomentovala aktivitu gymnazistů vrchní sestra oddělení Martina Horáčková.
Celkem se projektu tento rok zúčastnilo 19 studentů. Téma Zahrady inspirované Zahradou Jiřího Trnky a Břetislava Pojara si už v předchozích letech získalo velkou oblibu. „Změnou však je technika, kterou tentokrát studenti zvolili. Jedná se o enkaustiku na enkaustickém papíře, kde pomocí zahřívací desky, enkaustické žehličky a potřebných nástrojů vytvořili tyto nádherné obrazy, “ upřesnil Daniel Koráb.
Instalace obrazů proběhla za plného provozu oddělení a okamžitě si získala pozornost hospitalizovaných pacientek. Studenti dostali sladkou odměnu v podobě dortu. Podle slov Daniela Korába, vedoucího výtvarných kroužků a výtvarné sekce uměleckého kurzu, bude spolupráce pokračovat. Další obrazy tak mohou v příštím roce zdobit další oddělení nemocnice.