Přijeďte na Setkání přátel jižní Moravy

BŘECLAV – Setkání se uskuteční v sobotu 20. července v areálu pod zámkem v Břeclavi. Představou organizátorů spolku I love Jižní Morava je, aby byli krojovaní a přátelé folklóru napříč jižní Moravou, ale i z Čech, Slovenska a ze zahraničí v jeden den na jednom místě k oslavě naší krásné Moravy. „Podpořme akci, jejímž hlavním posláním je propagace našich tradic. V kroji či bez kroje, v jeden den, na jednom místě,“ zvou organizátoři Setkání.

Krásnou podívanou zažijete při představení zúčastněných krojů ve slavnostním krojovém průvodu od gymnázia městem Břeclav ve 14 hodin. Vyhlášen bude nejkrásnější pár Jižní Moravy ze stejnojmenné soutěže. Kdo jiný by se měl představit v rámci programu 4. Setkání přátel jižní Moravy, než jeden z nejstarších moravských folklorních souborů Národopisný soubor Břeclavan, který letos slaví 65. výročí svého vzniku. Svá zvučná hrdla rozezní také Výběr z bobulí z Valtic. Že nevíte, o koho se jedná? Jak píší na jejich stránkách: „Sme baby, co rády zpívajú a veselo také mosí byt. Šak sme Výběr z bobulí a dokáď nejsme ledové víno, tak je to dobré”. Uslyšíte také úžasné hudební uskupení z Brna Cimballica, které přináší svým posluchačům originální a netradiční pojetí folkloru a filmové hudby. V roce 2012 se Cimballica zúčastnila televizní soutěže Česko Slovensko má talent, kde se s velkým úspěchem probojovala do Velkého třesku. K tanci a poslechu bude hrát dechová hudba Bojané.

Organizátoři 4. Setkání myslí i na ty nejmenší. Od 14:30 do 17:30 budou pro děti k dispozici dětské dílničky s folklorní tématikou u radnice. Zajímá vás, co si pro ně organizátoři přichystali? Krom jiného si můžou vytvořit přívěšek na krk, namalovat si vlastní mašli, vystřihnout a vymalovat náhrdelník na krk či si vystřihnout a vyrobit 3D traktor. Pohádku Kdo se bojí, nesmí na hody dětem zahraje v areálu parku u Cyklosféry Ovečkovo folklorní divadlo v časech 15:00 a 16:30 hodin. Vstup je zdarma a pro krojované je občerstvení zdarma.