Soutěž České pošty o mobil rozhodně nehrajte, je to podvod!

PLZEŇSKÝ KRAJ – Česká pošta varuje občany před fiktivní soutěží o mobilní telefony, za jejíhož autora je vydávána. Formou reklamy v barvách České pošty se tento podvod v posledních dnech opět zobrazuje uživatelům sociální sítě Facebook a aplikací FB Messenger či WhatsApp.

Podvodná hra se nově projevuje i formou zpoplatněné SMS (50 korun a více). „Aktuálně se jedná o promyšlený útok na uživatele mobilních aplikací a mobilního připojení k internetu. Ten spočívá v tom, že majitel telefonu obdrží podvodnou SMS, že jako stálý zákazník vyhrává mobilní telefon. Podvedený člověk následně volal na číslo uvedené v SMS a poté mu bylo strženo 1 600 korun za hovor nebo případně 50 korun a více za odpověď SMS,“ informuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Česká pošta nemá k dispozici všechny klony této podvodné akce, ale může jít i o vylákání přístupových údajů k platebním kartám. Je třeba zdůraznit, že Česká pošta není organizátorem této soutěže, její logo je použito neoprávněně. V tuto chvíli podniká veškeré kroky, aby zabránila dalšímu šíření této podvodné soutěže spojené s jejím jménem. Zároveň dlouhodobě situaci řeší s orgány činnými v trestním řízení.

Česká pošta upozorňuje všechny své zákazníky a všechny uživatele výše uvedených sociálních sítí a aplikací, aby na danou reklamu v žádném případě nereagovali, neodpovídali a nepokoušeli se spouštět jakýkoli vnitřní komunikační dialog. „V opačném případě se mohou stát obětí podvodu nebo jejich mobilní zařízení může být napadeno nebezpečnou virovou infekcí typu MALWARE. Dojít může ke ztrátě a zneužití dat, v případě volání na nabízené telefonní číslo pak k naúčtování vysokých částek právě za toto volání,“ dále varuje Matyáš Vitík.