Středočeský kraj půjde po uhlíkové stopě. Uvolní milión na řešení dopadů globálního oteplování

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Vzhledem k příznivému vývoji daňových příjmů k 31. 7. 2019 by měl Středočeský kraj získat do rozpočtu minimálně 400 milionů korun. Kraj počítá s investicemi zejména v oblasti dopravy, školství, zamýšlí také posílit prostředky fondů v oblasti životního prostředí.

Uhlíková stopa

Novinkou má být investice na řešení dopadů globálního oteplování – kraj se má poprvé systematicky zabývat řešením své uhlíkové stopy. Ta je nepřímým ukazatelem spotřeby energií, dopravní náročnosti, nákupu výrobků a služeb v podniku. Jde o konkrétní měřitelný ukazatel dopadu lidské činnosti na životní prostředí a na klimatické změny. Na  identifikaci uhlíkové stopy půjde v rámci Středočeského kraje 800 tisíc a 200 tisíc na kompenzaci prostřednictvím výsadky stromů atp. „Jedná se o pilotní projekt, který chceme začít realizovat ještě v letošním roce. Je to první krok ze strany Středočeského kraje. Předpokládám, že další prostředky v řádově vyšším objemu, budeme do boje s oteplováním investovat i v roce 2020,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Na nové stromky

Na Středočeský Fond životního prostředí by mělo připadnout 20 milionů korun, na příspěvky pro hospodaření v lesích by chtěli radní poskytnout 5 milionů korun. „V tomto případě rádi návrh rozdělení celkové částky podpoříme, protože se tentokrát dostane více i na vlastníky lesů, kteří by mohli vysazovat nové stromky,“ komentoval rozhodnutí Rady náměstek pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera.