Letos jsou už dva cyklisté mrtví. Havarují hlavně v obcích a pod vlivem alkoholu

JIŽNÍ MORAVA – Přes čtyři promile nadýchal cyklista, který v červenci boural v ulici 1. máje v Břeclavi. Alkohol popíjel celou noc, druhý den dopoledne pak sedl na kolo. O jeho nehodě jsme psali tady. O středeční nehodě cyklisty v Brně, kterého zachránila helma, jsme psali zde.

zdroj: policie JMK

Policisté na jihu Moravy za prvních sedm měsíců registrovali 256 střetů s cyklisty, z toho 154 zavinili jezdci na kole. Dva lidé při nehodách, na kterých měli cyklisté svůj díl viny, zemřeli. „Dalších dvanáct se těžce zranilo, 128 mělo lehká poranění. Cyklisté havarují hlavně v obcích. Letos to bylo v kraji zatím ve víc než třech čtvrtinách případů. Dítě na kole zavinilo letos čtrnáct nehod,“ vyjmenoval policejní mluvčí David Chaloupka.

Často hrál u takových nehod výraznou roli alkohol. Opilí byli cyklisté v pětapadesáti případech. „Pokud se někdo opije a není schopný zvládat kolo, je nebezpečný pro své okolí. Cyklisté by si raději měli dát třeba nealkoholické pivo, než riskovat porušení zákona a ohrožení okolí,“ řekl krajský koordinátor Besipu Pavel Čížek. Konzumace alkoholu za řídítky je zakázaná.