Kočičí terapie a knihobudky. Takové novinky čekají na pacienty ve zlínské nemocnici

ZLÍN – Dobrovolnické centrum Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně zavádí pro pacienty hned dvě novinky. Knihobudky nabízí stovky knih, které je možné si půjčit nebo dokonce vzít domů. Na odděleních geriatrie a neurologie bude zavedena tzv. felinoterapie, jejímž principem je přímý kontakt pacienta s kočkou.

Jedna z knihobudek je v areálu nemocnice umístěna u budovy číslo 21, druhá v altánku mezi budovami 11 a 12. „Jsou určené nejen pacientům a zaměstnancům, ale také návštěvníkům nemocnice. Knížky si mohou půjčit, vzít nebo vyměnit za jiné. Pokud budou chybět, literární fond doplníme či obnovíme,“ ujistila koordinátorka Dobrovolnického centra zlínské nemocnice Michaela Schneiderová. Dodala, že knihobudky se ve zlínské nemocnici objevily i díky spolupráci se společností Knihomil.

Do konce letošního roku plánují dobrovolníci nabídnout pacientům terapii za pomocí koček. Léčba zvířetem patří mezi pozitivně vnímané. Klíčové je, aby kočky byly zvyklé na cizí lidi a měly z těchto setkání potěšení. „Chtěli bychom i tímto způsobem oslovit chovatele, zda by s námi měli zájem spolupracovat. Budeme za to určitě rádi,“ požádala Michaela Schneiderová.

Felinoterapie se využívá jako podpůrná léčba somatických i psychických poruch. V České republice se poprvé uplatnila v roce 2002, kdy se uskutečnila v Mladé Boleslavi. Pacientům tehdy pomohly kočky plemen ragdoll a perský kocour.

Pozitivní ohlasy pacientů si získala canisterapie, která se ve zlínské nemocnici využívá od minulého roku. Aktuálně se svými cvičenými psy dochází za pacienty třináct týmů. Frekvence návštěv je u každého z nich jiná. Některé přichází jednou týdně, jiné měsíčně, další pomáhají pacientům nepravidelně. „Jsou pejsci, kteří se kontaktem s nemocnými lidmi unaví rychle a potřebují delší čas na regeneraci. Jiní terapie zvládají lépe. Každému canisterapeutickému týmu jsme za jejich práci velmi vděční. Pomáhají o své dobré vůli a ve volném čase,“ poděkovala koordinátorka dobrovolnického centra.