Hasiči z Holešovic se už konečně dočkají

PRAHA – Dlouhodobě neutěšený stav hasičské stanice v Holešovicích bude zanedlouho minulostí. V úterý se tu klepalo na základní kámen.

Přesně v poledne se v pražských Holešovicích sešlo několik velmi důležitých lidí, aby slavnostně poklepali na základní kámen zbrusu nové stanice pro hasiče, a nejen pro ně. Stav budov z roku 1942 již dlouhou dobu nevyhovuje, dvanáct let se nerekonstruuje, jen se opravují akutní a nejpalčivější problémy. Nyní se ovšem blýská na lepší časy. Investicí 353 miliony se prostor promění v moderní hasičskou základnu.

„Poklepání základního kamene se zúčastnil ministr vnitra Jan Hamáček, generální ředitel HZS ČR, generálmajor Drahoslav Ryba, primátor Prahy Zdeněk Hřib, ředitel pražských hasičů, brigádní generál Roman Hlinovský, a další významní hosté,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Celodřevěná montovaná stavba z období protektorátu měla plánovanou životnost deset let. Nyní je zcela nevyhovující.

Tak by měla stanice vypadat v roce 2021. Zdroj: HZS Praha

„Zázemí stanice slouží pro výjezd dvou družstev, a další techniky. Také se zde nachází vodní skupina, která se speciální technikou zasahuje na vodě a zamrzlých hladinách. Dále se zde nacházejí technické dílny, které zajišťují servis pro techniku z celé Prahy, a pneuservis,“ doplnil mluvčí. Hasebním obvodem holešovické stanice je oblast městských částí Praha 7, 8 a částečně i Prahy 9. V hasebním obvodu jsou tedy velká sídliště, ale také výškové budovy, velká nákupní centra, či stadióny a arény. Patří sem i protipovodňová ochrana Prahy na Vltavě a Rokytce. Nesmíme zapomenout ani na naprostý unikát v hasebním obvodu této stanice, a to Zoologickou zahradu hl. m. Prahy v Troji.