Modrásek se po padesáti letech vrací! Líbí se mu mezi divokými koňmi

MILOVICE – Dlouhých pět desetiletí chyběl ve stepní krajině v okolí Milovic ohrožený druh motýla – modrásek jetelový. Naposledy tam byl odborníky zaznamenán v roce 1967. A bohužel nejen tam, spatřit modráska byl v posledních desetiletích skutečně zázrak! 

Letos poprvé ho však vědci na pastvinách v rezervaci u Milovic opět spatřili. „Šlo o několik exemplářů, jak samečků, tak samiček. Z toho je zřejmé, že nešlo o ojedinělý výskyt migrujícího jedince,“ uvedl entomolog David Ričl, který od roku 2016 v bývalém vojenském prostoru provádí monitoring denních motýlů. Modrásek jetelový vyhledává typ krajiny, který u Milovic obnovuje pastva divokých koní a dalších velkých kopytníků. Tedy suché a velmi květnaté krátkostébelné stepi – až lesostepi – s nízkou a řídkou vegetací. „Zároveň jde o druh motýla, který na rozdíl od mnoha jiných zvládá přelety na větší vzdálenosti. To mu umožňuje osídlit místa, kde pro jeho výskyt vzniknou vhodné podmínky,“ doplňuje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.  

Modrásek jetelový v minulosti patřil po celém území státu v nížinách a pahorkatinách k nejhojnějším druhům modrásků. Z mnoha oblastí původního výskytu však vymizel. V Čechách byl donedávna na hranici vymření a v posledních dvaceti letech byl hlášen jen velmi vzácně.