To je ale zvěrstvo! Vzácnému motákovi lužnímu někdo zastřihl letky, aby nemohl létat

BRNO-VENKOV – Chtěl si ho někdo ochočit či zabít, ale pak si to rozmyslel? Tak jako tak ho odsoudil k smrti. Mládě silně ohroženého motáka lužního naštěstí našli lidé na zemi na poli mezi Jezeřany-Maršovicemi na Znojemsku a Trboušany na Brněnsku.

Nyní ho mají v péči záchranáři ze stanice pro dravé ptáky v Rajhradě na Brněnsku. „Někdo mu zastřihl letky na levém křídle. Je pravděpodobné, že mu to udělal záměrně nůžkami,“ řekl vedoucí stanice Jaroslav Sedláček. Trestní oznámení zástupci stanice nepodali. „Nemáme žádné důkazy, abychom ho mohli podat na konkrétního člověka, na neznámého pachatele to nemá žádný efekt,“ vyjádřil se Sedláček. Mládě se podle něj uzdraví, ale problém může vzniknout s jeho odletem do teplých krajin. „Tento druh odlétá už na přelomu srpna a září do Afriky. Když neodletí, ztratí pro budoucí roky pudový tah a nebude ho nic nutit sebrat se a vydat na cestu na zimoviště,“ uvedl Sedláček.

Moták lužní patří mezi nejvzácnější dravce na jižní Moravě. V republice jsou jen desítky párů. Je nejmenší ze všech druhů motáků, jeho hmotnost je asi 270 až 370 gramů. Odvodnění luk zdecimovalo početní stavy motáků a v Evropě patří k velmi vážně ohroženým druhům. Hnízda v polích jsou často obětí mechanického kosení. Je přísně tažný, zimuje v tropické Africe. Hlavní potravou jsou drobní savci, vzletná mláďata ptáků a hmyz. Na obloze provádí nápadné akrobatické svatební lety.