Táborská setkání letos hýří novinkami. Známe podrobnosti!

TÁBOR – Mezinárodní festival Táborská setkání je za pár týdnů tu! Tradice, kterou vyhledávají místní i přespolní. Všichni návštěvníci už léta vědí, že se druhý víkend v září v Táboře dobře pobaví. Letošní 28. ročník připadne na pátek 13. září až neděli 15. září 2019.

Dramaturgie směřuje k tomu, aby uspokojila všechny diváky: mladé i starší, rodiny s dětmi, historické nadšence, sportovce, milovníky nevšedních zážitků, dobrodruhy i poklidné turisty. Letošní ročník přináší více změn a novinek, než tomu bylo v minulosti.

„Největší změnou je, že letos budeme vybírat vstupné jen na Žižkově náměstí, to znamená, že program v ostatních částech města bude volně přístupný. Musíme však oznámit, že vstupenky na hlavní náměstí budou nepatrně dražší,“ říká tiskový mluvčí města Luboš Dvořák. Osoby 13 až 64 let zaplatí 200 korun v předprodeji, nebo 300 korun na místě. Osoby nad 65 let, držitelé průkazu ZTP zaplatí 100 korun v předprodeji, 150 korun na místě. Loni stálo vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 250 Kč. Stále platí, že děti do 12 let přicházejí zdarma.

I Tábor šetří životní prostředí a zavádí vratné kelímky

Město Tábor se letos vydá cestou omezení plastů. Na návštěvníky čeká používání vratných kelímků, které na sobě budou mít tři varianty potisku. Ten zobrazí Jana Žižku z oficiálního plakátu, nadcházející výročí 600 let města a obecnou symboliku města.

„V okamžiku, kdy si divák koupí nápoj, zaplatí i zálohu 50 korun za vratný kelímek, který může vrátit u stánkařů nebo v centrálním výkupu v Křížkově ulici číslo popisné 30 za radnicí. Kelímek si lze odnést domů a získat krásný suvenýr,“ uvádí mluvčí města Strakonice.

Program letos přinese nové historické aktivity, například vojenské ležení na Velkém šanci, kde diváci uvidí ukázky, jak válčili husité, seznámí se s jejich zbraněmi, aktivně se zúčastní verbování, výcviku středověké sebeobrany, boje muže proti muži a jiných. Nová bude sobotní ponožková bitva v Tismenickém údolí na louce u Ctiborova mlýna.

Připravena je i Teen zóna. Oč jde?

Populární při Táborských setkáních je takzvaná Teen zóna na nám. T. G. Masaryka a v kině Svět. „Mladí návštěvníci se mohou těšit na musery (muser je umělec, který využívá hudební aplikaci Musical.ly). Museři jako Naty Hrychová či Adam Kajumi vystoupí v Táboře poprvé. Jsou v plánu debaty, soutěže, autogramiády. Vše moderuje Jakub Jíra,“ láká mládež mluvčí města Luboš Dvořák. Teen zóna zahrne exhibice freestyle BMX a půjčování kol a skateboardů. V kině Svět se uskuteční v sobotu od 14 hodin promítání filmů od tvůrců slavné počítačové hry: studia Warhorse.

Letošní program podle slov Luboše Dvořáka nevynechá osvědčené aktivity, kterými budou dva průvody (páteční noční pochodňový a sobotní), dětský ráj v Holečkových sadech, staročeský jarmark na nám. Mikuláše z Husi s hudebním programem, rytířský turnaj pod Holečkovými sady u Housova mlýna, středověký špitál na Špitálském náměstí, žebrácká ulička v Děkanské ulici, středověké tržiště na Tržním náměstí, ohňová show na Velkém šanci a ohňostroj nad Jordánem (v sobotu večer).

Otevřou se památky

K nedělnímu programu pak neodmyslitelně patří Den otevřených dveří památek. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do prázdné Bechyňské brány včetně výstupu na vyhlídkovou věž Kotnov. Lákadlem bude i prázdná Křižíkova elektrárna Na Bydžově po záchranné sanaci. Otevřen bude nedávno zrekonstruovaný rajský dvůr augustiniánského kláštera (sídlo muzea).

Seriál koncertů nabídne plejádu zajímavých jmen

Centrem dění se stane Žižkovo náměstí. Na velkém podiu se v pátek večer odehraje slavnostní ceremoniál. Jeho obsahem bude setkání čtyř hejtmanů Tábora: Mikuláše z Husi, Jana Žižky, Chvala Řepického z Machovic a Zbyňka z Buchova. Historické postavy ztělesní profesionální herci, například Pavel Nový.

Velmi populární jsou koncerty. „Ty letos nabídnou plejádu zajímavých jmen, jakými jsou například Richard Müller, Gypsy.cz, Tata Bojs, Adam Mišík, Quennie, minus123minut, Gingerhead, táborský Bolech,“ říká tiskový mluvčí města Strakonice Luboš Dvořák. Koncerty potrvají od pátku až do nedělního odpoledne. Na programu se budou podílet i soubory nejen z partnerských měst Kostnice, Nových Zámků, slovinské Škofja Loky nebo polského města Grodzisk Wielkopolski.