Jak to dopadne s lávkou pro pěší a cyklisty?

HRADECKO – Dvakrát nebyl vybrán vhodný kandidát, město to zkouší napotřetí a mění podmínky výběrového řízení. V Hradci Králové by se tak konečně měla začít stavět slíbená lávka přes Labe. Situace se však zatím pro město nevyvíjí zrovna dobře.

V září bude napotřetí vypsáno výběrové řízení na stavbu nové železobetonové lávky přes řeku Labe pro pěší i cyklisty v lokalitě Aldis v Hradci Králové. „Vzhledem k tomu, že se nám ve dvou případech nepodařilo vybrat dodavatele na stavbu lávky, rozhodli jsme se změnit podmínky výběrového řízení. Původně jsme požadovali po uchazečích referenční zakázky s prvky UHPC (dlouhotrvající beton), tuto podmínku jsme nakonec vypustili a jediným hodnotícím kritériem zůstává cena,“ říká náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Město by rádo začalo stavět na jaře příštího roku a očekává náklady okolo 60 milionů korun, přičemž 48 milionů by mělo pocházet z evropské dotace. Celá situace má však jeden háček. Byla podepsána smlouva s bankou o zpřístupnění lávky veřejnosti do tří let od vydání územního rozhodnutí. Termín vyprší na konci jara příštího roku, a pokud se městu nepodaří s finančním ústavem vyjednat dodatek ke smlouvě, bude čelit pokutě ve výši 15 milionů korun.