Rekonstrukce ZŠ UNESCO je u konce. Děti uvítaly nové vnitřní prostory

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Po tři měsíce panoval v nejstarší uherskohradišťské škole čilý stavební ruch. Žáci a kantoři si ale konečně mohou vydechnout. Po několika stavebních etapách se škola konečně dočkala nových, opravených prostor a kvalitního zázemí. Všechny tři fáze rekonstrukce si vyžádaly přes pětašedesát milionů korun.

Obnova základní školy začala v roce 2012, kdy bylo otevřeno nové sportovní hřiště. V následujících letech přišla na řadu obnova fasády, výměny oken a dveří, rekonstrukce vnitřní terasy včetně jejího zateplení. Opravy se dotkly i vnějších kanalizačních rozvodů a přípojek, došlo na zateplení tělocvičny i obnovu původního oplocení zahrady. Před začátkem celé rekonstrukce byly havárie doslova na spadnutí. „Ještě vloni se škola potýkala s výpadky elektrické energie a došlo i k několika případům prasklého vodovodu,“ popsal ředitel ZŠ UNESCO Jan Vorba.

Právě v loňském roce se opravy zaměřily na interiér školy. O modernizaci si doslova říkala zejména hygienická zařízení, bylo také potřeba vyměnit dosloužené rozvody zdravotechniky a elektro rozvody. Práce se rozdělily do dvou částí. „V první, loňské etapě, byly vyměněny páteřní rozvody instalací, došlo na úpravy hygienických zařízení v pravé a centrální části a byl zajištěn bezbariérový přístup. Letos jsme řešili levou část a zázemí tělocvičny. Součástí letošních prací byly rovněž úpravy dle požárně bezpečnostního řešení stavby,“ uvedl starosta Stanislav Blaha.

Stavba školy na Komenského náměstí byla dokončena v roce 1913. Svou činnost přerušila během 2. světové války a po roce 1945 se opět otevřela jako měšťanská škola. V roce 1967 byla zařazena jako jedna ze tří základních škol v tehdejší ČSSR mezi přidružené školy UNESCO. Za svůj aktivní přístup ke vzdělávání v oblastech míru, demokracie, lidských práv, udržitelného rozvoje a kvality života byl této škole propůjčen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky s účinností ke dni 15. června 1999 čestný název „Základní škola UNESCO“.