Lanovka na Petřín pěkně dlouho nepojede. Připravte si svaly

PRAHA – Pravidelná podzimní revize zastaví oblíbenou dopravní spojnici na pražský Petřín. Již od pondělí 7. října musí výletníci do kopce pěšky.

Lanová dráha na Petřín byla uvedena do provozu 25. července 1891, a původní pohon byl na vodní převahu. Provoz lanovky přerušila první světová válka v roce 1916, a obnoven byl až v roce 1932. V této době byl zároveň přebudován pohon na plně elektrický. V roce 1965 však došlo k masivním sesuvům půdy, které zničily trať lanovky. Lanovka se znovu rozjela až v roce 1985, kdy byla zároveň začleněna do systému MHD. Platí zde tedy běžné jízdenky, jako třeba v metru či tramvajích.

Každý rok je prováděna jarní a podzimní revize lanovky. Tentokrát se začne v pondělí 7. října a konec je naplánovaný na 25. října. V této době tedy lanovka nepojede a od spodní stanice na Újezdu bude třeba překonat 130 výškových metrů pomocí vlastních končetin. Lanovka má celkem tři stanice, trať je dlouhá 510 metrů a vozy se pohybují rychlostí čtyři metry za sekundu. Pokud si tedy chcete užít krásné výhledy z jedoucího vozu lanovky na Petřín, musíte si počkat až na sobotu 26. října, kdy bude opět jezdit v pravidelných čtvrthodinových intervalech.