Tři obce zůstaly bez proudu. Kamion strhl elektrické vedení

BLANSKO – Na hlavním tahu z Brna na Svitavy byla po nehodě kamionu uzavřena šest hodin silnice I/43 poblíž Krhova a Drnovic. Havarovaný kamion se převrátil na bok a strhl vedení vysokého napětí. Energetici museli postavit nový sloup. Obyvatelé tří obcí zůstali bez elektrické energie až do večera.

Celé odpoledne byla v sobotu uzavřena silnice I/43 mezi odbočkami na Krhov a Drnovice. Po nehodě zůstal kamion ležet na boku a strhl přitom vedení vysokého napětí. Do katastru obce Voděrady vyrazily po čtrnácté hodině celkem čtyři profesionální jednotky hasičů. Havarovaný kamion sjel mimo komunikaci, narazil do sloupu vysokého napětí a zůstal převrácený na bok. U události zasahovali hasiči ze stanic Boskovice, Kunštát a speciální technika ze stanic Blanska a Brno-Lidická. Hasiči zajistili místo nehody, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Nezraněný řidič kamionu byl již mimo kabinu. Hasiči uzavřeli silnici a počkali na příjezd pohotovostní služby. Utěsnili nádrž na AdBlue, aby neunikalo aditivum, a zabezpečili vozidlo proti případnému vzniku požáru.

Místo nehody zdokumentovali policisté. Pak mohli energetici postavit nový sloup a natáhnout vodiče. Odtahová služba pomocí vyprošťovacích speciálů a jeřábu vyprostila kamion zpět na komunikaci. „Po odtažení kamionu byl obnoven provoz na silnici ve dvacet hodin. Energetici obnovili dodávku elektrické energie do Jabloňan, Krhova a Obory krátce po dvacáté první hodině,“ popsal mluvčí HZS Jihomoravského kraje Jan Dvořák.