Za tragickou březnovou nehodu u Vílance může 25letý řidič

JIHLAVSKO – Jihlavští kriminalisté ukončili prověřování tragické nehody z 29. března na silnici I/38 u Vílance. Na místě tehdy zemřeli dva lidé – třiapadesátiletý řidič a jeho čtyřiadvacetiletý spolujezdec. Za jejich smrt pravděpodobně ponese odpovědnost 25letý šofér Audi, který čelí obvinění z přečinu usmrcení z nedbalosti a hrozí mu až 10 let za mřížemi.

„Vzhledem k tomu, že řidič svým jednáním hrubě porušil ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a způsobil smrt dvou lidí, v případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody v trvání až deseti let,“ upřesnila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že dechová zkouška ani následný odběr krve v nemocnici nepotvrdily, že by byl mladý řidič opilý nebo pod vlivem drog.

Dopravní nehoda se stala v místě zatáčky na frekventované silnici první třídy v katastru obce Vílanec. Na místo nehody si vyšetřovatel přizval soudní znalce, kteří se v rámci vypracovaných posudků v oboru dopravy vyjadřovali zejména k technickému stavu obou vozidel, a také k průběhu celého nehodového děje. Kromě toho byl vypracován také znalecký posudek z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství.

Pro stanovení míry zavinění tragické dopravní nehody byly rozhodující znalecké posudky z oboru dopravy. „Ze závěrů výsledků znaleckých posudků jednoznačně vyplynulo, že řidič osobního vozidla Audi, který projížděl po silnici ve směru od Jihlavy na Znojmo, jel takovou rychlostí, že při průjezdu zatáčkou nemohl ve vysoké rychlosti volit pro průjezd zatáčky pravý jízdní pruh, ale přejel do protisměru,“ uvedla Dana Čírtková a připomněla, že v protisměrné části silnice se také obě auta čelně střetla.
Zkoumání technického stavu obou aut potvrdilo, že za nehodu nemohly závady. Žádné totiž zkoumání neodhalilo.