Zámek Žleby na Kutnohorsku obsadili hasiči

ŽLEBY – V pondělí 21. října byl státní zámek Žleby na Kutnohorsku dějištěm cvičného požáru.

Státní zámek Žleby se nachází ve stejnojmenné obci přibližně 7 km na východ od Čáslavi. První zmínka o hradu pochází z roku 1289. V 19. století prodělal hrad přestavbu na novogotický zámek. Zámek je přístupný veřejnosti.

Jednotky hasičů se sem sjely hned ze tří krajů, prováděli zde taktické cvičení jehož námětem byl simulovaný požár v kuchyni. Od rozpálených kamen začalo hořet a požár následně zasáhl část kuchyně. Scénář začínal v kuchyni, kde požár objevil kastelán v 11:00 hodin, ihned jej nahlásil na linku 112, tísňového volání HZS Středočeského kraje s tím, že se pohřešují dvě osoby, které v kuchyni pracovaly.

První přijela na zámek místní dobrovolná jednotka, která po průzkumu potvrdila zakouřený prostor kuchyně a pravděpodobný požár. Zároveň bylo vytvořeno na nádvoří dopravní vedení s rozdělovačem a dva útočné C proudy. Hasičům v dýchací technice se podařilo simulovaný požár za pár minut zlikvidovat a najít pohřešované osoby. Poté byla kuchyň pomocí přetlakové ventilace odvětrána.

Vyzkoušena také byla průjezdnost a postavení výškové techniky v areálu významné historické památky,  voda byla čerpána z blízké řeky Doubravy. Cvičení se zúčastnily jednotky HZS Čáslav a Kutná Hora a SDH Žleby, Vrdy, Dolní Bučice, Potěhy, Bratčice a Zehuby; dále jednotky SDH Ronov nad Doubravou a Třemošnice z Pardubického kraje a SDH Golčův Jeníkov z Kraje Vysočina.