Změna času, víkend před Dušičkami a státní svátek. Jak pojedou autobusy a tramvaje v Olomouci?

OLOMOUC – V nadcházejícím týdnu nás čekají tři události, které výrazně ovlivňují chod každodenního života. Je to jednak Památka zesnulých, kdy lidé navštěvují místa posledního odpočinku svých drahých zesnulých, pak o víkendu změna letního času na standardní a do třetice v pondělí státní svátek Den vzniku samostatného československého státu. Dopravní podnik města Olomouce proto připravil některé změny.

V sobotu 26., v neděli 27. i v pondělí 28. října, tedy v poslední volné dny před Památkou zesnulých, očekává velký počet cestujících na Neředín, a proto podle aktuálních potřeb posílí tramvajové linky číslo 2 a 7 jedoucí k ústřednímu hřbitovu.

V neděli 27. října dojde ke změně letního času (SELČ) na čas středoevropský (SEČ). Z tohoto důvodu se ve 3.00 hodiny v noci posouvá čas o hodinu zpět, tedy na 2.00 hodiny. Jak pojedou noční autobusové linky? Linky číslo 50 a 52 – spoj s odjezdem ve 2.58 hodin ze zastávky Hlavní nádraží pojede jen jednou a to až podle nového středoevropského času. Spoj s odjezdem ve 2.23 hodin ze zastávky Hlavní nádraží pojede dvakrát – podle starého i podle nového času. Ráno už pojedou všechny linky podle nového času.

V pondělí 28. října připravuje město Olomouc u příležitosti oslav výročí Dne vzniku samostatného československého státu lampiónový průvod s kladením věnců k pomníku TGM. V době průchodu průvodu ulicí nábřeží Přemyslovců a při kladení věnců, to je přibližně od 17.50 hodin do 18.30 hodin, budou tramvajové linky číslo 2 a 4 odkloněny z centra na Tržnici a třídu Kosmonautů. Po ukončení akce bude provoz tramvajových linek vrácen do původních tras. Úsek Hlavní nádraží – Náměstí Hrdinů přes centrum nebude po tuto dobu obsluhován.