Vydejte se na víkendové akce ve Zlínském kraji. Určitě přijede i svatý Martin!

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj bude žít svatomartinskými slavnostmi. Ačkoliv ta pravá slávy vypukne až v pondělí, hodování na počet svatého Martina už teď nabídne řada obcí v kraji. Interaktivní výstava IQ parku v Rožnově zas překvapí zvídavé děti i dospělé. Nebudou chybět ani lampionové průvody, které si užijete například ve Velkých Karlovicích nebo v Bánově. Odvážlivci by si neměli nechat ujít procházku strašidelným parkem na vizovickém zámku. Druhý listopadový víkend bude rozhodně plný zábavy!

ZLÍNSKO

Zlín

Rodinám s dětmi je určena akce Hrátky se strašidly, která se uskuteční v sobotu od půl čtvrté odpoledne v sadu Svobody u zámku v centru Zlína. Připravena je zábavná trasa, na které budou děti potkávat „strašidla“, která si chtějí hrát a také bavit děti různými, zejména pohybovými úkoly.

Šestý ročník běžeckého závodu Kovářská pětka se v sobotu prožene továrním areálem. Běh na pět kilometrů začne v 10:11 na Vavrečkově ulici, zúčastnit se mohou jednotlivci i tříčlenné štafety, kterým bude místo kolíku sloužit kladivo. Junioři a zdatné děti, které si troufnou vyrazit na trať společně s dospělými, si mohou zaběhnout první okruh ze tří, který bude mít asi devatenáct set metrů. Tak nasaďte tenisky a přijďte změřit své síly s ostatními sportovci.

Malí i velcí milovníci pestrobarevných kostiček LEGO® se mohou těšit na herní výstavu projektu putovních výstav Svět kostiček®, který nabídne největší sbírku továrních setů a alternativních modelů edice Lego Technic v České republice. Představí se také vybrané skulptury zvířat, vozidel a postav. Součástí výstavy bude i dětská herna s dvěma herními zónami s kostičkami Lego Duplo a Lego Classic. Hravá výstava je otevřená denně od 9. do 27. listopadu v Alternativě – Kulturním institutu.

Otrokovice

Staroanglický příběh o třech prasátkách je po celém světě nejen známý, ale především vyprávěný mnoha způsoby, ať už je kreslený, loutkový nebo hraný. A není tomu jinak ani u Hoffmannova divadla. Tři prasátka staví dům a není to jednoduché, protože i prasátka mají své vrtochy a nectnosti a navíc i vychytralého nepřítele. A jak to celé dopadne? Jako v každé pohádce. Někdo se poučí, někdo dostane na frak. Představení Tři malá prasátka pro děti od tří do deseti let odehraje Hoffmanovo divadlo v neděli ve tři odpoledne v Otrokovické besedě.

Luhačovice

Na mladá vína a husí menu a za další zábavou se můžete vydat do lázeňského města Luhačovice. V sobotu od jedenácti hledejte v Bílé čtvrti bílý stan nabízející program Komorního gurmánského festivalu Luhačovická husa.

Vizovice

V pátek se otevřou brány strašidelného zámeckého parku. Akce Ať žijí duchové zve skupiny nebojácných návštěvníků ke Štěpské ulici u spodní brány do vizovického zámku, odkud budou od půl šesté odpoledne po pěti minutách vcházet do zámeckého parku. Jediné povolené osvětlení jsou lapiony. Pro starší a odvážné se také otevře hororový okruh.

Dům kultury Vizovice nabídne až do konce měsíce unikátní Výstavu kresleného humoru Jaromíra Gottvalda. Přijďte do výstavních prostor Turistického informačního centra vždy od pondělí do pátku od osmi do dvanácti a od půl jedné do půl páté.

Galerie Mariette sídlící v předzámčí zámku Vizovice otevřela svou každoroční Vánoční výstavu a široké veřejnosti prezentuje ve dvou výstavních sálech um tradiční české výroby foukaných skleněných vánočních ozdob. Výstavu můžete navštívit do 23. prosince.

Lukov

Vycházku na oblíbený hrad Lukov nedaleko Zlína zpestří v sobotu od deseti do tří Hradní jarmark s nabídkou občerstvení. V případě nepříznivého počasí, které omezí sjízdnost příjezdové komunikace, se jarmark neuskuteční.

Jasenná

V sobotu se vydejte do Jasenné na Vodění barana, tradici obnovenou roku 2005 Valašským souborem Portáš. Od devíti dopoledne vyjde od Sokolovky hodový průvod obcí a od půl osmé večer začne v hospodě Na Dvojce hodová zábava s cimbálovou muzikou Vizovický Juráš.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Kroměříž

V sobotu si na Výstavišti v Kroměříži od desíti dopoledne do osmi večer pochutnáte na tradičních dobrotách v průběhu Mňam!Gastrofestivalu s podtitulem Svatomartinský speciál. Scházet nebudou mladá vína, cimbálové muziky, zabijačkové speciality, různé úpravy svatomartinské husy, ale také kachny a další podzimní lahůdky. Těšit se můžete i na herečku Markétu Hrubešovou, která bude provázet programem celého dne.

Hulín

Tradiční i méně tradiční řemesla vám představí sobotní Den řemesel v Muzeu Františka Skopalíka. Od desíti do pěti uvidíte přadlenu, tkadlenu, dráteníka, sýrařku, perníkářku, klempíře, historické pražení kávy, zpracování kůže, řezbářku dřeva nebo pletení košíků. V hospodě U Čápa současně proběhne košt marmelád, a to od jedenácti do pěti.

 

UHERSKOHRADIŠŤSKO

Uherské Hradiště

Slovácké muzeum láká v sobotu od devíti dopoledne na workshop Tvoříme v muzeu – Modrotisk, který je doprovodnou akcí k autorské výstavě modrotiskové tvorby Antonie Dostálkové Modrobílý svět. Lektorkou bude sama autorka výstavy. Vytvoříte si vlastní výrobek, jehož obarvení zajistí muzeum v modrotiskařské dílně Arimo ve Strážnici.

V neděli vezměte děti na tvůrčí dílnu Malovásek: Strašidýlko do kina Hvězda. Od půl třetí odpoledne si můžete vyrobit zábavné nebo naopak děsivé strašidýlko z papírových kapesníčků.

Unikátní chuťový zážitek nabídne v neděli vinařství Medek pod názvem Svatomartinskému navzdory. Přijďte ochutnat mladá nefiltrovaná a nesířená vína. Akce začne v jednu pro přihlášené, od půl třetí se otevře veřejnosti. K ochutnávce si můžete poslechnout i zajímavý výklad.

Staré Město

V pátek pořádají Svatomartinskou slavnost ve Starém Městě. Na husí hody a košt mladých vín se můžete těšit od tří odpoledne v Jezuitském sklepě a polyfunkčním sále kostela sv. Ducha na náměstí Velké Moravy. Ve čtyři přijede svatý Martin na bílém koni, scházet nebude žehnání mladých vín, ohňová show, projížďky v kočáru a dvě cimbálové muziky. Hodování potrvá až do desáté večer.

Jezuitský sklep na náměstí Velké Moravy ve Starém Městě bude v sobotu od půl osmé večer místem konání pořadu Za muziků do sklepa s podtitulem Eště svatba nebyla. V průběhu večera uvidíte taneční páry v obřadních svatebních krojích z Kopanic, Zálesí, Uherskohradišťska, Podluží a Horňácka, soubor Dolina a cimbálovou muziku Bálešáci. Součástí programu je i beseda u cimbálu.

Uherský Brod

Dům dětí a mládeže zve na sobotní Uherskobrodskou burzu krojů. Od devíti do dvanácti můžete přinést krojové součásti, které byste rádi prodali nebo naopak si odtud přinést něco, co sami sháníte. Pokud jste prostě jen milovníci slováckého folkloru, přijďte se podívat na krásné kousky, které budou jistě k vidění.

V sobotu v sedm večer se v Domě kultury již po sedmnácté sejdou Legendy moravského folkloru. V programu vystoupí Martin Hrbáč, CM Martina Hrbáče, CM Olšava, CM Soláň, CM Matěje Kůrečky a František Šulák, Antonín Vrba a Mužský sbor Chotár, Ženský sbor Rezeda a CM Ženičky, Ženský a mužský sbor Olšava, Gajdoši z Kopanic, Jaroslav Hrbáč a slovenský host Ján Ambróz.

Velehrad

V pátek od čtyř odpoledne se vydejte na Velehrad, kde před kaplí Cyrilkou vypukne akce s názvem Svatý Martin na Velehradě. Těšte se na jeho příjezd s družinou, šermířská vystoupení, ochutnávku mladých vín a hry pro děti.

Buchlovice

Do Buchlovic jste zváni na Martinské hody s právem. Proběhnou v sobotu a neděli a na programu je vše, co k hodům patří, například obchůzky městem, večerní hodování, hodové mše svaté v kostele sv. Martina a hodové tanečky.

Uherský Ostroh

Tradiční dobročinná akce Den sportu a světel života proti rakovině rozhýbe v pátek a v sobotu sportovní halu v Uherském Ostrohu. V sobotu v deset dopoledne vezměte děti a přijďte na představení Čiperkové, večer v devět už bude program čistě pro dospělé, kteří si mohou užít koncert slovenské kapely Desmod. V průběhu dne vás zahřeje pilates, strečink, tabata či crossfit nebo taebo.

Vydejte se do podzemí zámku na výstavu Drákula a ti druzí – tajemství podzemí. Seznamte se se samotným Drákulou, Alžbětou Báthory, Eleanorou Amálií ze Schwarzenbergu, Kateřinou Bechyňovou z Komárova, vlkodlakem z Gévaudanu, slavným upírobijcem van Helsingem a dalšími tajuplnými postavami. Výstava potrvá až do 20. prosince.

Bánov

Od pátku do neděle jste srdečně zváni na Bánovské hody. Akce začne v pátek o půl osmé večer ve sportovní hale oslavou deseti let činnosti souboru Hútek. V sobotu se můžete těšit na dětskou diskotéku, atrakce pro děti i na hraný příběh k poctě svatého Martina. Později se vydá světelný průvod od kostela na Jarmek.

VSETÍNSKO

Vsetín

Na pátek připravuje ALCEDO pro rodiny s dětmi již třináctou Svatomartinskou vycházku se světýlky. Konat se bude tradičně u vsetínského splavu na Ohradě od půl paté do půl šesté, kde budou na děti čekat různá stanoviště spojená s legendou o svatém Martinovi.

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti, kterou můžete naposledy navštívit v neděli. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Na své si přijdou i hokejoví fanoušci. Na zámku totiž probíhá unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která vás seznámí s historií i současností oblíbeného klubu.

Rožnov pod Radhoštěm

Milovníkům podzimních výletů vychází vstříc Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. První tři listopadové víkendy budou od devíti do čtyř mimořádně otevřeny atraktivní objekty v Mlýnské dolině a Valašské dědině. V Mlýnské dolině to budou vozovna z Ostravice, hamr z Ostravice a vodní mlýn z Velkých Karlovic, ve Valašské dědině obytný dům z Nového Hrozenkova č.p. 10, Šturalova pasekářská usedlost, větrný mlýn z Kladník, škola z Velkých Karlovic – Miloňova a kovárna z Lutoniny.

Dotýkat se exponátů je přímo přikázáno! Tak je charakterizována interaktivní výstava IQ parku Liberec s názvem Poznávej se v Brillovce v Rožnově pod Radhoštěm. Putovní výstava je kombinací hry, zábavy i poučení a zahrnuje přes padesát interaktivních exponátů, které jsou určené k vyzkoušení, vyřešení nebo soutěžení. Využijte jedinečnou příležitost k návštěvě výstavy až do 10. listopadu. Otevřeno je od pondělí do pátku od dvanácti do šesti večer a v sobotu a v neděli mezi devátou dopoledne a šestou večer.

Velké Karlovice

Lampionový průvod se zábavným programem slibuje páteční Pochod broučků. Přijďte o půl páté odpoledne k muzeu, kde vás čeká vystoupení dětského školního sboru, zábavné tanečky, zpívánky a následné uspávání broučků. Poté se průvod světýlek vydá ke kinosálu, kde děti čeká překvapení.

Zašová

Svatomartinské veselí ve Veselé, což je místní část obce Zašová, proběhne v sobotu od jedenácti dopoledne. Uvítá vás více než třicetičlenná družina svatého Martina na koních, která je spolu s pověstným husím hodováním v místním kulturním domě hlavním lákadlem celodenní akce, která začne požehnáním v kostele. Večer pak bude věnován hodové zábavě v Kulturním domě ve Veselé.

Lidečko

Společenské centrum ve valašské obci Lidečko bude v sobotu místem konání Tradičního Lidečkovského jarmarku. Od devíti ráno se můžete těšit na zabíjačkové speciality, pochoutky z udírny, nabídku rukodělných výrobků či zvířecí dvorek. O hudební doprovod se postará dechová hudba Lidečanka, vystoupí soubor Závršan. V průběhu jarmarku proběhne soutěž O nejchutnější domácí paštiku.

Nový Hrozenkov

Přijďte si zatančit a zazpívat do sálu Lidového domu na Dětský valašský bál, který se uskuteční v sobotu od čtyř. Hudební program zajistí děti ze souborů Karlovjánek, Vranečka, Kyčera a Kosáček a cimbáloví muzikanti Malá Kotula a Krkostěna.