Výstavba provozní budovy Dělostřelecké tvrze Bouda vrcholí. Nábytek dodají vězni z Mírova

ORLICKOÚSTECKO – Na kulturní památce Dělostřelecká tvrz Bouda, kterou vlastní Pardubický kraj, vrcholí stavební úpravy. V nové sezoně tak na návštěvníky bude čekat mnoho vylepšení. K nové provozní budově přibude i autentický vchod do tvrze.

Radní kraje projednali některé stavební změny na provozní budově a také vyhlásili soutěž na dodavatele stavebních úprav historického vchodu tvrze. O plánovaném lepším komfortu pro návštěvníky i personál tvrze Bouda jsme vás informovali ZDE. „Výstavba provozní budovy nyní vrcholí a s některými úpravami by měla být stavebně hotová do konce letošního roku. Zázemí pro návštěvníky, ale i dobrovolníky, kteří nyní museli spát přímo v objektu tvrze, přišlo na 25 milionů korun včetně daně. Zkraje příštího roku chceme vybavit interiéry a na jaře předáme budovu do užívání Společnosti přátel čs. opevnění, o.p.s., jejíž členové ji budou provozovat,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který také nastínil další úpravy objektu. „Podle plánu chceme nyní připravit úpravy vstupního objektu podle historické dokumentace tak, aby Bouda dostala svůj původní vzhled. Předpokládaná investice podle zadávací dokumentace činí 7,7 milionu korun včetně daně,“ sdělil hejtman Netolický.

V souvislosti s dokončováním provozní budovy řeší kraj také její vybavení, které by mohli zajistit vězni z Věznice Mírov. „Po dohodě s provozovateli tvrze oslovíme mírovskou věznici, která má velmi kvalitní truhlářskou dílnu. Nábytek by navíc měl jednoznačnou přidanou hodnotu v podobě zaměstnání vězňů,“ uvedl hejtman Netolický.

Objekt bude zároveň zabezpečen proti vlhkosti zatékáním dešťových vod a proti kondenzaci vzdušné vlhkosti v letních měsících. „Znamená to opravu hydroizolace, odvedení dešťových vod od objektu, celkovou obnovu fasády, výrobu a osazení repliky střílny těžkého kulometu, dvou zvonů pro lehké kulomety, plechových silnostěnných dveří u vstupů pro pěší, posuvných silnostěnných vrat nákladního vjezdu a doplnění betonového ostění a klenebního pasu s lokálním vyztužením,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.

Dělostřelecká tvrz Bouda je jednou z největších pevnostních staveb z 30. let 20. století, které jsou na území naší republiky přístupné veřejnosti. Je zároveň součástí Králické pevnostní oblasti, kde je postupně realizován největší projekt na záchranu a zpřístupnění těchto unikátních vojensko-technických a historických památek v České republice. Leží na značené turistické stezce i na upravované lyžařské stopě ze Suchého vrchu.

Foto: facebook Tvrz Bouda