Na co se můžete těšit o Brněnských vánocích?

BRNO – Přijďte nasát vánoční atmosféru na vánoční trhy! Hlavní novinkou je prodloužená otevírací doba trhů, tentokrát až do 5. ledna 2020. Konat se budou na Náměstí Svobody, Dominikánském náměstí, Zelném trhu, Moravském náměstí a je možná i návštěva brněnských pamětihodností.

Zdroj: archiv TIC Brno

 

 

Vše započte 23. listopadu na Náměstí Svobody, kdy přijede koňský povoz s bílovickou jedlí, budoucím Stromem republiky 2019. Tato tradice byla poprvé uvedena před 95 lety a trvá dodnes. Strom republiky byl navržen jako symbolická připomínka potřebných v adventní době a ze sbírky do kasičky pod jeho korunou byla financována výstavba Dětského domova Dagmar, který v tomto roce slaví 90. výročí. 13 metrová jedle bělokorá pochází z bílovického polesí. Stromeček bude slavnostně rozsvícen 29. listopadu v pět hodin.

Kromě stromu bude dominantou zbrusu nový Zimní bar, oblíbené horké nápoje si návštěvníci opět vychutnají z vratných hrnků a kelímků. K dobré náladě na náměstí Svobody přispěje každodenní hudební program, čeká vás mnoho koncertů zvučných jmen, jako je například Ondřej Ruml, Čankišou, Pokáč, Věra Špinarová Tribute, Poutníci a další, Adventní koncerty České televize, dětská školní vystoupení, Čtení dětem, nebude chybět ani Mikuláš a koledy.

Akce Dárky z Brna bude i letos. Můžete se těšit na hrnečky z dílny Palva Hayka, porcelánový set s motivem kostry brněnského draka, janáčkovské pexeso, novinkou je dětský knižní průvodce Jak to ruplo, vydaný k 30. výročí sametové revoluce.

Alternativa k rušnému Svoboďáku je komornější a intimnější Dominikánské náměstí. Zaměřuje se na gastronomii, tradice a děti. Opět tu najdete Ježíškovu poštu a na Vánočních dílnách si budete moci s dětmi vyrobit něco krásného na stromeček nebo snad i pod něj. Letos zábavu pro děti rozšíří i Zimní kino, v jehož rámci se budou promítat osvědčené i nové pohádky a animované filmy. Adventní trhy budou letos samozřejmě probíhat také na Zelném trhu a na Moravském náměstí, kde bude opět oblíbený bruslák a vyhlídkové kolo.

Na staroradniční věži bude upravena otevírací doba, navštívit můžete brněnské podzemní pamětihodnosti, kláštery, betlémy, případně Káznici na Cejlu. Možností je mnoho, nejdůležitější je však užít si vánoční přípravy v klidu a pohodě a nezapomínat na své nejbližší.