Zemřel nestor veselského folkloru pan Jaroslav Smutný

HODONÍN – Ve středu 5. ledna odešel v 87 letech na věčnost malý velký muž Jaroslav Smutný z Veselí nad Moravou. Muzikant, zpěvák, sběratel a skladatel, folklorista tělem i duší, milovník života a hudby, povoláním projektant, zakladatel folklorního souboru Jarošov.

Jarda Smutný se svou ženou založili v roce 1960 folklorní skupinu, ze které se postupně vyvinul Soubor lidových písní a tanců Radošov, který funguje dodnes. Pro jeho potřeby vydali několik zpěvníků lidových písní shromážděných v terénu. Oživili také tradici hodových obchůzek po městě a besed u cimbálu. Ale hlavně byl Jarda skvělý člověk a také otec, dědeček, pradědeček. Širšímu publiku ho začala představovat Horňácká muzika Petra Mičky. Před dvěma lety s ním natočili jeho portrét do Folkloriky na České televizi – Moje Veselí. „Tož na něho vzpomeňte, ale zvesela, jak to měl rád on. Bár byl Smutný. Díky za všecko. Byl jste frajer,“ vzpomíná primáš cimbálové muziky Petr Mička.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

oto NÚLK a František Gajovský