Poznejte Krumlov v době pandemie na výstavě

ČESKÝ KRUMLOV – Ještě několik dní máte možnost navštívit výstavy, které mapují život tohoto jihočeského města v době koronavirové. Jak vypadalo v době, kdy jej opustili turisté, zavřely se galerie a město pohltil strach a panika? Zvrat, který v životě města nastal, nemohlo nechat několik umělců bez odpovědi.

Mladý malíř Jakub Sýkora žil a pracoval v českokrumlovských ateliérech po tři měsíce. Zde vzniklý cyklus většinou velkoformátových obrazů NEJASNO maloval zčásti v liduprázdném Krumlově, zčásti v době, kdy se do města začali vracet čeští turisté. Vizuální vjem prázdného města a později skupinek turistů doplnil mimoděk zaslechnutými hovory z ulice, které často použil jako název obrazu, nebo jednoduše vepsal na zeď vedle instalovaných obrazů.

Výstava NUŽE… profesora Michaela Rittsteina vás zavede mezi málo viděné a dokonce nikdy nevystavované obrazy. Od slavných výjevů z panelákových bytů po poslední fantaskní obrazy vzniklé v době pandemie na šumavském venkově. Čekají vás obrazy svezené ze soukromých i veřejných sbírek, typické i netypické, vytvářené klasickými i nestandardními technikami, které přinášejí překvapivé motivy nejen k zamyšlení, ale i k pobavení.

Zbytky normálního života hledala v Krumlově Kateřina Šedá. Projektem UNES-TO volně navazuje na UNES-CO, který posunula do roviny nové společnosti, jejíž vize a pravidla se snaží pomocí kreseb, textů, koláží a objektů definovat společně s dcerou Julií a maminkou Hanou.

Japonský sochař Tets Ohnari pobýval v Českém Krumlově opakovaně. Vytvořil zde fantastické žulové objekty, sérii fotografií inspirovaných světoznámými Schieleho pózami na fotografiích Antona Josefa Trčky z roku 1914, ale také menší dřevěné objekty. V roce 100. výročí vztahů mezi Japonskem a Českou republikou vytvořil rozměrnou skleněnou instalaci znázorňující čas plynoucí nad historickým městem i jeho obyvateli.

Poslední z výstav, kterou můžete v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově navštívit do 30. ledna, je Krumlov za časů Schieleho. Najdete zde desítky fotografií z doby Schieleho života doplněné několika fotografiemi Josefa Wolfa a Winzela Micka.