Rok 2021 přinesl moravským vínům ve světě skoro tisíc medailí

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – O moravských vínech bylo v roce 2021 na mezinárodních soutěžích opět hodně slyšet. Naši vinaři v mezinárodní konkurenci získali úctyhodných 978 medailí. Opět se tak potvrdila vysoká kvalita a stále rostoucí obliba vín  i za hranicemi naší republiky. Účast na soutěžích dlouhodobě finančně podporuje Vinařský fond.

Hned 3 šampiony, tedy nejlepší vína svých kategorií, si odvezli moravští vinaři ze slovenské soutěže Muvina Prešov. Po dvou šampionech pak přinesly soutěže v Jižní Africe a v Americe. Titul absolutního šampiona soutěže s nejvyšším bodovým hodnocením získalo moravské víno na soutěži ve švýcarském Sierre. Nejvíce – 16 velkých zlatých medailí získali naši vinaři na soutěži v Jižní Africe. Celkem 7 platinových medailí obdržela moravská a česká vína na oblíbené mezinárodní soutěži vín pořádané tradičně v New Yorku. Medaile si vysloužila vinařství Štěpán Maňák, Kosík, Dvořáček LTM, Žůrek, Znovín Znojmo, Vinofol a Osička. Z jedné z největších soutěží vín na světě ve Vídni si naše vína odvezla neuvěřitelných 293 medailí včetně úctyhodných 401 ocenění dobré kvality. Na této soutěži také dosáhli naši vinaři největšího počtu zlatých medailí – 75. Se svým Tramínem červeným 2017, výběr z cibéb, bodovalo v roce 2021 vinařství Znovín Znojmo. Tento sladký Tramín získal např. velkou zlatou medaili na prestižních soutěžích v Bruselu, Berlíně, zlaté medaile z Portugalska, Slovenska a Paříže. Šampionem a vítězem kategorie přírodně sladkých vín se pak stal v Maďarsku.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.                    

I loni se mimořádně dařilo BV vinařství z Ratíškovic. Kromě několika desítek zlatých a stříbrných medailí z různých soutěží zaznamenalo vinařství také další významné úspěchy. Hlavní enolog vinařství pan Jiří Toman získal ocenění pro nejlepšího enologa za nejlepší kolekci a zároveň i nejlépe hodnocené víno České republiky na soutěži Bacchus Madrid. Třetí místo v nejprestižnější kategorii suchých Ryzlinků na soutěži Best of Riesling obdrželo vinařství za Ryzlink rýnský 2015, pozdní sběr. Tramín červený 2018, výběr z hroznů, se stal nejlepším suchým Tramínem soutěže ve Štrasburgu a k tomu přidal ještě navrch zlatou medaili. Nejlepším bílým vínem na prestižní mezinárodní soutěži vín v Bruselu byl zvolen Ryzlink vlašský 2018 Reserva, pozdní sběr.