Premiér na návštěvě obcí zasažených tornádem: Lidé dostanou možnost dalších dotací

BŘECLAV, HODONÍN – Předseda vlády Petr Fiala navštívil v pondělí pět jihomoravských obcí, které loni v červnu postihlo tornádo: Hodonín, Hrušky, Moravskou Novou Ves, Lužice a Mikulčice.

Premiér Petr Fiala navštívil obce na jihu Moravy, které loni postihlo tornádo. Přijeli s ním také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Se zástupci obcí a kraje jednali o pokračování státní pomoci a zúčastnili se diskuse s místními občany. Během cesty po postižených obcích si prohlédli kromě jiného opravenou mateřskou školu v Hruškách nebo tornádem poškozený hřbitov v Mikulčicích. Předseda vlády při této příležitosti poděkoval všem, kteří se na zvládnutí přírodní katastrofy i následného odstraňování jejích následků podíleli. „Chtěl bych ještě jednou poděkovat všem lidem z integrovaného záchranného systému, dobrovolníkům a všem, kteří tady pomáhali a vlastně dosud pomáhají. Tornádo ukázalo ve svých důsledcích nesmírnou solidaritu a podporu, které se dostalo postiženým obcím z celé republiky, a to je něco, co i po více než půl roce musíme všichni ocenit,“ prohlásil premiér Fiala.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Členové vlády jednali se starosty a zástupci kraje ohledně možnosti prodloužení platnosti některých dotačních programů, jako je například program Obnova obecního a krajského majetku. „Jejich návštěva vzešla od nás. Při likvidování následků po tornádu jsme, jako obec, narazili na několik problémů. Jeden z těch závažnějších je, že obec nemůže čerpat dotaci na obnovu poničených chodníků těžkými stroji hasičů, protože podmínky jsou nastaveny tak, že lze dotovat jen opravu tornádem přímo poničeného majetku. A proto jsme k nám pozvali vládu. Abychom jim problémy přestavili, ukázali a požádali o pomoc s řešením – třeba úpravou podmínek dotace nebo programu Živel,“ vysvětlil starosta Mikulčic Jozef Dvořáček. Ukázalo se také, že například psychologickou podporu bude třeba poskytovat zdejším občanům mnohem déle, než jak se původně počítalo.

zdroj: Premiér Petr Fiala