Šumperské studenty učí Američanka. Zamilovala si procházky městem

ŠUMPERK – Až půjdete na procházku ulicemi Šumperka, dobře se dívejte, koho potkáte. Třeba to bude zrovna Rachel, která v tomto školním roce učí studenty na Střední odborné škole v Zemědělské ulici v Šumperku. Teď už může vidět, jak se studenti v angličtině zlepšují, což ji samozřejmě těší. Brzy se to studentům bude hodit, protože v březnu a v dubnu vyrazí na zahraniční stáž.

Má 24 let, žije v Bostonu ve státě Massachusetts a na jeden školní rok přesídlila do Šumperka na Střední odbornou školu v Zemědělské ulici. Rachel Drew do České republiky zavál společně s další třicítkou stipendistů ze Spojených států prestižní Fulbrightův program. Rachel Drew je absolventkou Boston College, její specializace je vzdělávání žáků základních škol a biologie. A proč se vydala na praxi do Evropy? „Chtěla jsem se zlepšit ve výuce a metodice jazyků pro žáky, kteří nemají angličtinu jako mateřský jazyk. Zároveň jsem se chtěla dozvědět něco o jiné zemi, její kultuře a zvycích,“ říká sympatická Američanka, která si oblíbila pravou českou svíčkovou, libí se jí srdečnost místních lidí a zamilovala si pěší procházky městem, které v Americe nejsou příliš obvyklé.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Prozradila, že čeština je pro ni poměrně tvrdým oříškem, se kterým se ale hned od počátku snaží popasovat. „V září jsem uměla jen pár frází. Teď už mám za sebou online kurz českého jazyka, čtu české pohádky, ale čeština je poměrně náročný jazyk, stále mám problémy s komunikací,“ svěřuje se Rachel. Potvrdila, že ji hodně pomáhají ostatní pedagogové. „Za půl roku mého působení na Střední odborné škole už tvoříme sehraný tým,“ pochvaluje si Rachel. Podle ní má Česká republika ve srovnání se Spojenými státy výhodu v tom, že zde existuje obrovský výběr středních škol s různými zaměřeními. V USA totiž tyto možnosti nejsou, existuje zde pouze jeden druh střední školy, který je pro všechny stejný.

„Těší mne, že žáci se v angličtině zlepšují. Naopak mne překvapilo, že se bojí vyjádřit svůj názor. Žáci jsou u nás k diskusi vedeni nejen ve škole, ale i v rodině,“ říká americká učitelka, která již má za sebou také první předávání vysvědčení v Česku. Vysvětlila, že v USA je vysvědčení podobné, jen mladší děti dostávají slovní hodnocení a na střední škole žáci nedostávají známky, ale jsou hodnoceni písmeny od A po F. Rachel Drew přiznala, že se po návratu do Bostnu určitě nechá inspirovat stylem výuky v Česku. „Líbí se mi, že při výuce jazyka se žáci v hodinách zaměřují na konverzaci, výslovnost, gramatiku, a tak více proniknou do problematiky cizího jazyka. Ve Spojených státech se metodika zaměřuje spíše na přirozené vstřebávání jazyka a vysvětlování do hloubky se někdy opomíjí,“ srovnala Rachel styly výuky.

Podle ředitelky Střední odborné školy Šumperk Evy Kostecké je největším přínosem pro žáky každodenní kontakt s rodilou mluvčí, díky jemuž se mohou významně posunout ve znalostech anglického jazyka a americké kultury. „Rachel kromě výuky v běžných hodinách vede v rámci mimoškolní činnosti English club, kde se žáci mohou dále zdokonalovat. Máme obrovské štěstí, že Rachel ve škole máme, je přátelská a mezi žáky i učiteli je velmi oblíbená pro svoji otevřenost, vstřícnost, pozitivní přístup a neustálý úsměv na tváři,“ říká Eva Kostecká.

Zdůraznila, že praxí učitelky ze Spojených států kontakt se zahraničím pro šumperské studenty nekončí. V rámci programu Erasmus+ je čekají zahraniční stáže. „Na začátku března odcestuje na třítýdenní odbornou stáž 24 žáků oboru Cestovní ruch a hotelový provoz do maďarské Budapešti, kde budou pracovat ve čtyřhvězdičkových hotelech. A na přelomu března a dubna se na odbornou stáž vydá 14 žáků z oboru Agropodníkání a Ekologie a životní prostředí a 13 žáků z oboru Cestovní ruch a hotelový provoz do polského Krakowa. Odborná stáž proběhne ve čtyřhvězdičkových hotelech, v botanické zahradě Jagellonské univerzity a v místních zemědělských farmách,“ doplnila ředitelka školy.