Mladík vyhodil minu do popelnice. Díky matce ji zajistila policie

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Českobudějovičtí policisté vyjížděli o víkendu na oznámení o nálezu munice. Tu našel mladík v lesním porostu v Branišovském lese. V domnění, že nejde o nic nebezpečného, ji vyhodil do kontejneru. Doma se svěřil matce a ta hned volala policii. Jednalo se o cvičnou protitankovou minu, kterou si odvezl pyrotechnik.

O případu informovala policejní mluvčí Martina Joklová. „Nejprve mladík podezřelý předmět vyhodil do plastového kontejneru v domnění, že se o nic nebezpečného nejedná. Poté, co se o nálezu zmínil doma své matce, oznámili věc na tísňovou linku 158,“ uvedla policejní mluvčí.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přivolaný pyrotechnik nakonec zjistil, že se jedná o cvičnou bakelitovou protitankovou minu, kterou zajistil a odvezl k likvidaci. Během zákroku nedošlo ke zranění osob ani ke škodě na majetku.

„Policisté případným nálezcům nedoporučují jakoukoliv manipulaci s nalezenou municí. O nálezu bezprostředně informujte policii na tísňové lince 158. Ve většině případech se totiž jedná o zkorodované, ale plně funkční předměty, pocházející z druhé světové války, jejichž manipulací by mohlo dojít k narušení pláště munice a následnému ohrožení zdraví a života osob a ke škodě na majetku,“ dodává Joklová.