Jarní cyklistické výlety po Slovensku

Jak získat dobrou fyzickou kondici a duševní rovnováhu? Sportováním! Sport zpevňuje svaly, okysličuje mozek a dodává tělu energii. A jízda na kole krásnou jarní přírodou navíc regeneruje všechny smysly a zlepšuje náladu.

Sportování dodává tělu energii – prospívá nejen fyzické kondici, ale i duševnímu zdraví. A s cyklistikou se snáze zvládá stres – rodinné povinnosti i pracovní zátěž. Pravidelný pohyb v přírodě utužuje zdraví a regeneruje celé tělo. Proto poslední dobou přibývá i příznivců cyklistiky. A poznáváte-li rádi nová místa, můžete krásně spojit příjemné s užitečným. Ať už jezdíte na běžném sportovním kole nebo máte rádi elektrokola KTM – vyražte na Slovensko a plnými doušky si užívejte jarní dovolenou v překrásné horské přírodě!

Zajímavé cyklotrasy

Téměř polovinu Slovenska pokrývají lesy, které milovníkům cyklistiky nabízejí bohaté sportovní vyžití. Nejen v nejmenších velehorách světa – ve Vysokých Tatrách – ale i v mnoha jiných oblastech. Ať už si na své cesty přírodou zvolíte KTM kola, horské či jiné sportovní kola, z jízdy na kole si určitě odnesete spoustu krásných zážitků. Slovensko vás přivítá ohromující přírodní scenérií a kvalitně vybudovanými cyklotrasami. Zajímavé cyklotrasy najdete třeba v Horehroní, Liptově, Šariši, Spišské Maguře, Pieninách, Turci, Záhorí, Horné Nitře a na mnoha dalších místech. A pro cyklisty vznikají stále nové a nové cyklostezky, které propojují další nádherné slovenské kraje. Cyklistika a pěší turistika patří k nejrozšířenějším a nejpříjemnějším sportům v jarní přírodě. Pohyb na čerstvém vzduchu utužuje zdraví – zlepšíte si při něm nejen fyzickou kondici, ale také si skvěle vyvětráte hlavu.

Bezpečnost především

Každý cyklista by měl před začátkem sezóny zkontrolovat, v jakém stavu má kolo – pneumatiky, brzdy, zvonek, řetěz, pedály, výšku sedla a řídítek. A zapomenout by neměl ani na povinnou výbavu kola – přední, boční a zadní světla i odrazky. A to nemluvíme o doplňcích – pumpičce, zámek a základním nářadím na případnou opravu. Při jízdě na kole je třeba myslet hlavně na bezpečnost. Cyklista potřebuje nejen kvalitní cyklobrýle, ale i helmu. Cyklistickou helmu vybírejte co nejlehčí, ideálně s větracími otvory. Důležitý je i pohodlný úchyt pod bradou A při přípravě na dovolenou nepodceňte ani výběr sportovního oblečení. Ideální oblečení pro výlety na kole je vyrobené z funkčních materiálů: polyamidu, polyesteru, elastanu. Svrchní oblečení by mělo být vzdušné a zároveň nepromokavé. Nepodceňte ovšem ani kvalitní obuv. Pokud má být pohodlná, musí mít vhodný střih, váhu, délku i šířku.