Do Charkova míří dar v podobě tramvají a trolejbusů

BRNO – Dvě tramvaje a šest trolejbusů zamíří do ukrajinského Charkova jako dar od města Brna a dopravního podniku. Část z nich dnes symbolicky převzal zástupce charkovské samosprávy Alexey Yurievich Palant.

Charkov je partnerským městem Brna a nutně potřebuje obnovit infrastrukturu a veřejné služby. Primátorka Markéta Vaňková proto oslovila dopravní podnik s prosbou o darování vozidel, které se chystá vyřadit. Díky tomu Charkov získá dvě tramvaje typu T3 a šest trolejbusů typu 14Tr. Domluvila také s Gepard Expressem dodávku těchto vozů na Ukrajinu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Jde o vozidla, která jsou u nás stále v provozu, ale jsme schopni je bez vlivu na kvalitu služeb postrádat. Prochází pravidelným servisem, takže i když pochází z 80. a 90. let minulého století, díky svému dobrému stavu mohou ještě dlouhá léta sloužit,“ doplnil informace generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Ve městě Mostyska, kam zamíří Gepard Express, proběhne překládka tramvají a trolejbusů na širokorozchodné vagóny. U tramvají je nutné zavézt je nejprve do dílny, kde budou upraveny tak, aby mohly jezdit v Charkově, trolejbusy mohou vyjet hned. Do města se poté stroje převezou, až nebude hrozit jejich zničení, je možné, že dočasně budou použity na jiném místě.