Další ulici ve Strakonicích letos čeká rekonstrukce

STRAKONICE – V letošním roce bude za cenu převyšující 34 milionů korun kompletně zrekonstruována další ulice ve Strakonicích. Jedna z největších investičních akcí letošního roku směřuje do oprav Zvolenské a části Máchovy ulice. Obě v minulosti narušily výkopy a překopy a při současné dopravní frekvenci se stav jen zhoršuje. Navíc v určitých místech chybí podél komunikace chodníky.

Jak uvedla mluvčí strakonické radnice Markéta Bučoková, město bude ze svého rozpočtu financovat stavbu rekonstrukce ulice Zvolenské a části ulice Máchovy. „Jedním z hlavních cílů rekonstrukce a modernizace vozovky je odstranění závad spočívající v zúžení komunikace v místě přechodů, ale také zpomalení provozu v křižovatce ulice Zvolenské s ulicí Máchovou a Krále Jiřího z Poděbrad. Dále by měla rekonstrukce přinést zlepšení rozhledových poměrů a v neposlední řadě komfortní povrch samotné komunikace, jehož současný stav je nevyhovující. Řešit se bude i šířka Máchovy ulice. Ta je v případě zaparkovaných aut nedostatečná a není obousměrně průjezdná,“ popsala Bučoková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Součástí stavby bude i rekonstrukce odvodnění komunikace a veškerých inženýrských sítích, které jsou v majetku města. V ulici Zvolenská bude vyvložkována stávající kanalizace. Pod ulicí Máchova bude naopak kanalizace nahrazena novou. Podél komunikace Zvolenská jsou místa, kde zcela chybí chodník, jinde jsou chodníky nevyhovující. „Proto budou celkově opraveny pěší trasy tak, aby vyhovovaly přirozeným tahům chodců. Nebude chybět ani nové veřejné osvětlení,“ doplnila mluvčí radnice. U základní školy vznikne nová autobusová čekárna. Před panelovými domy v ulici Máchova je počítáno s vybudováním polozapuštěných kontejnerových stání. V místě, kde se kříží ulice Zvolenská, Máchova a Krále Jiřího z Poděbrad vznikne nová bezpečnější vyvýšená křižovatka.

Rekonstrukce je plánována v úseku od okružní křižovatky se silnicí I/22 po křižovatku s ulicí Krále Jiřího z Poděbrad, která bude do rekonstrukce také spadat a malé části ulice Máchova v úseku od křižovatky s ulicí Zvolenskou po křižovatku u sportovní haly včetně.
„Vzhledem ke značně narušenému stavu komunikace její rekonstrukce přinese zlepšení životních podmínek obyvatel žijících v přilehlých obytných a rodinných domech. Opravou by se mělo docílit především snížení hlučnosti od pojíždějících aut, která se mnohdy potýkají s velmi špatnou průjezdností ulice zajišťující dopravní obslužnost celé severní části města,“ řekla Bučoková.

Nejsou to ale jen dopravní problémy, se kterými se tato lokalita musí potýkat. Problém je i v pěším přístupu k obytným domům, v zásobování a parkování vozidel. To vznikne na úkor v současné době nepoužívaného chodníku.

Rekonstrukce bude stát 34 243 785 korun s DPH a dokončena by měla být do pěti měsíců od předání staveniště.