Mistři tradiční rukodělné výroby ze Zlínského kraje si převzali ocenění

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Trojici jedinečných lidových tvůrců udělila krajská rada titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje“. Slavnostní předání proběhlo v uherskohradišťské Redutě.

Letos se nositeli titulu stali Pavel Hirka ze Zlína věnující se košíkářství, Soňa Kölblová z Uherského Ostrohu, která se specializuje na šití a zdobení tradičního lidového oděvu, a Jarmila Kraváčková z Babic zabývající se tvorbou výšivek. K ocenění se váže i odměna ve výši 10 tisíc korun. „Je to výraz poděkování za mimořádné tvůrčí schopnosti, umění a píli,“ zdůraznila krajská radní pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Titul „Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje“ udělují krajští radní už od roku 2012. Nositelé musí splnit předem stanovená kritéria, jako je estetická hodnota výrobku, používání původních tradičních technologií či předávání dovedností dalším osobám. Laureáti mohou označovat svoje výrobky i propagační materiály ochrannou známku garantovanou Slováckým muzeem v Uherském Hradišti, které je ministerstvem kultury pověřeným Centrem péče o tradiční lidovou kulturu Zlínského kraje.

Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát
Foto: Jiří Balát